Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «βρετανική» παραλλαγή βρέθηκε για πρώτη φορά σε σκύλους και γάτες στην Ευρώπη

Η «βρετανική» παραλλαγή βρέθηκε για πρώτη φορά σε σκύλους και γάτες στην Ευρώπη

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η εν λόγω παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη για τα ζώα, όπως υπάρχουν ενδείξεις πως συμβαίνει για τους ανθρώπους.

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Β.1.1.7 του κορανοϊού, η οποία εντοπίσθηκε αρχικά στη Βρετανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φαίνεται πως δεν αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά για τους ανθρώπους, καθώς για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε επίσης σε σκύλους και γάτες, τόσο στην Ευρώπη (Βρετανία και Ιταλία), όσο και στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Είναι η πρώτη παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, η οποία ανακαλύπτεται σε ζώα.

Δεν είναι σαφές αν είναι πιο μεταδοτική και στα ζώα

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η εν λόγω παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη για τα ζώα, όπως υπάρχουν ενδείξεις πως συμβαίνει για τους ανθρώπους. Τα πρώτα κατοικίδια που βρέθηκαν στη Βρετανία με την εν λόγω παραλλαγή, έπασχαν από μυοκαρδίτιδα – φλεγμονή του καρδιακού ιστού, που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια – αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι γι’ αυτό ευθύνεται η παραλλαγή του κοροναϊού, σύμφωνα με το «Science».

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως ο κορονοϊός προκαλεί αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο κτηνίατρος Σκοτ Βίζε του καναδικού Πανεπιστημίου του Γκουέλφ.

Ελάχιστα κατοικίδια έχουν βρεθεί θετικά

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σχεδόν 123 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως, ελάχιστα κατοικίδια ζώα έχουν βρεθεί θετικά στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, ίσως όμως επειδή δεν γίνονται σχεδόν καθόλου τεστ σε ζώα. Στις λίγες αυτές διαγνωσμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ζώων ήσαν σχεδόν πάντα ήπια έως μηδαμινά και οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν μάλλον απίθανο τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού στους ανθρώπους.

Ίσως όμως με τη «βρετανική» παραλλαγή τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά, σύμφωνα με τον ιολόγο Ερίκ Λερουά του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος ειδικεύεται στις ζωονόσους και υπήρξε επικεφαλής μιας από τις δύο έρευνες που βρήκε την παραλλαγή Β.1.1.7 σε πέντε σκύλους και γάτες στη νοτιοανατολική Αγγλία και έκανε τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.

Βρετανική παραλλαγή σε κατοικίδια στο ίδιο σπίτι

Η δεύτερη έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας, ανίχνευσε τη «βρετανική» παραλλαγή σε ένα σκύλο και μια γάτα στο ίδιο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης είχε νωρίτερα διαγνωστεί θετικός για τον κορονοϊό. Όλα τα κατοικίδια, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανακάμψει πλήρως, εκτός από μια γάτα που χρειάστηκε ευθανασία.

Ο Λερουά δήλωσε ότι παραμένει ασαφές κατά πόσο, σε σχέση με τον αρχικό κορονοϊό, η «βρετανική» παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από τους ανθρώπους στα ζώα ή το αντίστροφο. Προς το παρόν, ανέφερε, «είναι αδύνατο να ειπωθεί ότι τα κατοικίδια που μολύνονται με τη Β1.1.7, μπορεί να παίξουν πιο σοβαρό ρόλο στην πανδημία, πάντως αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί».

Ο Βίζε εκτιμά πως ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά ευρήματα πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολύνουν τους ιδιοκτήτες τους. «Ο κίνδυνος να αποτελούν πηγή λοίμωξης, παραμένει πολύ χαμηλός. Αν ο σκύλος μου έχει κορονοϊό, πιθανότατα τον κόλλησε από μένα. Κι εγώ είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνω την οικογένεια μου και τους γείτονες μου, προτού το κάνει ο σκύλος μου», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις δύο δημοσιεύσεις, έγινε γνωστό, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι μια οκτάχρονη γάτα στην Ιταλία, βόρεια του Μιλάνου, διαγνώστηκε επίσης με τη «βρετανική» παραλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024