Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο Covid-19 : Είχε δίκιο η Βρετανία να αναβάλει τη δεύτερη δόση;

Εμβόλιο Covid-19 : Είχε δίκιο η Βρετανία να αναβάλει τη δεύτερη δόση;

Όπως φαίνεται οι απόψεις διίστανται

Η κατακόρυφη πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στα ημερήσια κρούσματα Covid-19 στη Βρετανία δικαιώνει την απόφαση της χώρας να αναβάλει τη δεύτερη δόση των εμβολίων, γράφουν την Παρασκευή οι New York Times, αν και ορισμένοι ειδικοί διατηρούν επιφυλάξεις.

«Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα δείχνουν ότι η προσέγγιση της Βρετανίας φέρνει αποτελέσματα –αφού ακόμα και μία μόνο δόση προσφέρει ισχυρή προστασία κατά του ιού» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Επικαλείται δηλώσεις του δρ Ρόμπερτ Ουάκτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος ανέφερε ότι «σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς των εμβολίων, η αναβολή της δόσης #2 είναι απίθανο να μειώνει σημαντικά την τελική αποτελεσματικότητα της δεύτερης δόσης».

Πράγματι, η Βρετανία πέτυχε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεγαλύτερη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Από την κορύφωση της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, τα ημερήσια κρούσματα περιορίστηκαν κατά περισσότερο από 90%, συγκριτικά με 79% στις ΗΠΑ.

Η Βρετανία προτίμησε να χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε όσους γίνεται περισσότερους πολίτες, αντί να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση για όλους όσους είχαν λάβει την πρώτη. Η δεύτερη δόση χορηγείται έως και τρεις μήνες μετά την πρώτη ένεση.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έδωσαν το πράσινο φως στη βρετανική κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ότι η αναβολή της δεύτερης δόσης για τουλάχιστον έναν μήνα αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Η αναβολή εφαρμόζεται όμως και στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, παρά τη διαφωνία της εταιρείας, η οποία προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε περίπτωση απόκλισης από το συνιστώμενο χρονοδιάγραμμα των δόσεων.

Παρά την προειδοποίηση, όμως, τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν. Δεδομένου μάλιστα ότι αυτό συνέβη την ώρα που εξαπλωνόταν το άκρως μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος B.1.1.7, η επιτυχία φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη.

«Είναι σαφές ότι η βρετανική στρατηγική εμβολιασμού είναι άκρως αποτελεσματική» σχολίασε ο δρ Ουάκτερ.

Ανησυχία για τους ηλικιωμένους

Επιφυλάξεις εκφράζονται ωστόσο σε εντιτόριαλ που δημοσίευσε την Πέμπτη το έγκριτο British Medical Journal.

Οι τέσσερις συντάκτες του άρθρου δεν απορρίπτουν την προσέγγιση της Βρετανίας, επισημαίνουν όμως ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ηλικιωμένοι παράγουν λιγότερα αντισώματα με την πρώτη δόση, σε σχέση με τα άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας.

«Η μελέτη Φάσης ΙΙ του εμβολίου των Pfizer/BioNtech ανέφερε μειωμένη απόκριση αντισωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 65-85 ετών συγκριτικά με τους συμμετέχοντες κάτω των 55» αναφέρουν στο εντιτόριαλ.

«Πρόσφατα δεδομένα της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δείχνουν 57% αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής νόσου μεταξύ των ενηλίκων άνω των 80 μετά την πρώτη δόση, ποσοστό που αυξάνεται στο 85% μετά τη δεύτερη».

Επιπλέον, τα επίπεδα προστασίας μπορεί να φθίνουν σταδιακά μετά την πρώτη δόση, επισημαίνουν οι ερευνητές. «Καθώς πολλοί άνθρωποι σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν έχουν ακόμα λάβει τη δεύτερη δόση, οποιαδήποτε σημαντική εξασθένιση της προστασίας στο μεσοδιάστημα των 12 εβδομάδες θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς η Βρετανία αρχίζει να ξανανοίγει».

Η κατάσταση, συνεχίζουν οι ερευνητές, περιπλέκεται από την διάδοση μεταλλαγμένων στελεχών, καθώς παραμένει άγνωστο αν καλύπτονται από μία μόνο δόση εμβολίου.

Σε συνδυασμό, τα διαθέσιμα δεδομένα «εγείρουν δικαιολογημένη ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ηλικιωμένους έπειτα από μία μόνο δόση» καταλήγουν οι ερευνητές.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024