Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Σιβηρία χιονίζει μικροπλαστικά

Στη Σιβηρία χιονίζει μικροπλαστικά

Ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν γλιτώνουν από την πλαστική ρύπανση

Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν το μέγεθος μιας εν δυνάμει απειλής για το περιβάλλον στη Σιβηρία, όπου το χιόνι έχει μολυνθεί με μικροπλαστικά που τελικά διεισδύουν στο έδαφος.

Ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τομσκ ((TSU) ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλέξει δείγματα χιονιού από 20 διαφορετικές περιοχές της Σιβηρίας, από τα όρη Αλτάι έως την Αρκτική ζώνη, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι αερομεταφερόμενες πλαστικές ίνες εντοπίζονται στο χιόνι σε απομακρυσμένα σημεία της άγριας φύσης.

«Είναι σαφές ότι τα μικροπλαστικά δεν εντοπίζονται μόνο στους ποταμούς και στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο χώμα και στους ζωντανούς οργανισμούς, ακόμη και στην ατμόσφαιρα» δήλωσε στο Reuters η Γιούλια Φρανκ, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Μικροπλαστικών της Σιβηρίας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τομσκ.

Πολλά σωματίδια πλαστικού είναι τόσο μικρά ώστε είναι ορατά μόνο στο μικροσκόπιο (Reuters)

Τα μικροπλαστικά, που δημιουργούνται όταν μεγάλα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, εντοπίζονται όλο και πιο συχνά στον αέρα, τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, ακόμη και στην Αρκτική. Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για επιπτώσεις την ανθρώπινη υγεία και τη θαλάσσια ζωή, αν και δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στο θέμα.

Οι επιστήμονες του Τομσκ έχουν βρει κατά το παρελθόν μικροπλαστικά στο πεπτικό σύστημα ψαριών που αλιεύθηκαν σε ποτάμια της Σιβηρίας, επιβεβαιώνοντας ότι συμβάλλουν στη ρύπανση του Αρκτικού Ωκεανού με πλαστικό.

«Η Σιβηρία έχει ερευνηθεί ανεπαρκώς από αυτή την άποψη, και το ενδιαφέρον μας (της Ρωσίας) για αυτό το πρόβλημα εκδηλώθηκε αργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Φρανκ.

Οι επιστήμονες μελετούν τώρα τα δείγματα χιονιού για να καταλάβουν σε ποιο βαθμό η πυκνότητα του πληθυσμού, η εγγύτητα των οδικών αρτηριών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στη ρύπανση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024