Ο χρόνιος πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με τη διακοπή των νεύρων ή καταστρέφοντας ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται τον πόνο, αλλά αυτές οι μέθοδοι είναι καταστροφικές.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν τώρα επιλεγμένες περιπτώσεις χρόνιου πόνου, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές ωθήσεις (στον νωτιαίο μυελό) για να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο.

Θεραπευτική εξέλιξη

Το 1971, η ιδέα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου με την αποστολή ηλεκτρικών παλμών στον νωτιαίο μυελό δεν ήταν ολοκαίνουργια.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την πρώτη εμφυτεύσιμη συσκευή σε ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1967. Τέτοια εμφυτεύματα κέρδισαν την προσοχή ως θεραπεία πόνου στη δεκαετία του 1970 και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε την τεχνική το 1989.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις από εκείνες τις δεκαετίες μέχρι σήμερα, έχουν οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές και ακριβείς συσκευές.

Ένας διεγερτής αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του νωτιαίου μυελού για να προσαρμόσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις ανάγκες ενός ασθενούς, ανέφεραν οι ερευνητές το 2020.

Αλλά η διέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να κάνει περισσότερα από την ανακούφιση του πόνου: Η αποστολή παλμών σε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα σε ακριβείς χρόνους έχει αποδειχθεί ότι βοήθησε άτομα που έχουν παραλύσει από σοβαρούς τραυματισμούς να περπατήσουν ξανά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο