Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εργατικά δικαιώματα αποκτούν οι οδηγοί της Uber στη Βρετανία

Εργατικά δικαιώματα αποκτούν οι οδηγοί της Uber στη Βρετανία

Οι εργαζόμενοι θα θεωρούνται εργάτες αντί για αυτοαπασχολούμενοι

Έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη, η Uber υποχρεώνεται να αναγνωρίσει εργατικά δικαιώματα για τους 70.000 οδηγούς της στη Βρετανία, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει κι άλλες υπηρεσίες του λεγόμενου gig economy στη χώρα.

Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οδηγοί της Uber θα πρέπει να θεωρούνται εργάτες και όχι ως αυτοαπασχολούμενοι εργολάβοι, κάτι που σημαίνει ότι δικαιούνται τον κατώτατο μισθό των 8,72 λιρών την ώρα (περίπου 10 ευρώ), άδειες μετ΄αποδοχών και συντάξεις, οι οποίες θα καλύπτονται από ταμείο που συγκεντρώνει εισφορές της εταιρείας και των ίδιων των εργαζομένων.

Δεν θα δικαιούνται άδεια μητρότητας ή πατρότητας όπως οι εργαζόμενοι που θεωρούνται υπάλληλοι αντί για εργάτες, ωστόσο η Uber διευκρίνισε πως θα συνεχίσει να παρέχει τη δωρεάν υγειονομική κάλυψη που προσφέρει στους εργαζομένους της από το 2018.

Το κατώτατο ωρομίσθιο θα υπολογίζεται με βάση τον χρόνο που διαρκούν οι διαδρομές των οχημάτων της Uber, και όχι για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο οι οδηγοί παραμένουν συνδεδεμένοι στην εφαρμογή της Uber –μια λεπτομέρεια που προκάλεσε την αντίδραση του Τζέιμς Φάραρ και του Γιασίν Ασλάμ, των δύο οδηγών που προσέφυγαν κατά της Uber το 2016. Κέρδισαν την πρώτη δίκη, όμως η εταιρεία υπέβαλε έφεση και έφερε την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αναγνώριση εργατικών δικαιωμάτων αναμένεται να αυξήσει τα κόστη για την Uber, η οποία δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα κερδοφορία, και σύμφωνα με αναλυτές ίσως επηρεάσει και άλλες εταιρείες του gig economy (οικονομία της αρπαχτής, σε ελεύθερη απόδοση), μια ευέλικτη μορφή εργασίας, συχνά περιστασιακής, στην οποία οι εργαζόμενοι θεωρούνται συνήθως αυτοαπασχολούμενοι και όχι μισθωτοί.

Το μοντέλο της Uber προκάλεσε αντιδράσεις σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και η εταιρεία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από ορισμένες αγορές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αναγνώρισε πέρυσι εργατικά δικαιώματα για τους οδηγούς της Uber, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.

Στην Καλιφόρνια, αντίθετα, η Uber κατάφερε να διατηρήσει το καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων οδηγών έπειτα από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024