Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EΕ: Ψήφισμα καταδικάζει τη στάση της Πολωνίας απέναντι στα LGBTQI άτομα - Δηλώσεις Ursula Von der Leyen

EΕ: Ψήφισμα καταδικάζει τη στάση της Πολωνίας απέναντι στα LGBTQI άτομα – Δηλώσεις Ursula Von der Leyen

Υπεβλήθη ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από 492 ευρωβουλευτές, ενώ άλλοι 141 ψήφισαν κατά και 46 απείχαν. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Terry Reintke, ένας από τους ανθρώπους που υπέβαλαν το ψήφισμα, επαίνεσε τη «συντριπτική πλειοψηφία» υπέρ αυτού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια «Ζώνη Ελευθερίας LGBTQI».

Το συμβολικό ψήφισμα ψηφίστηκε ως απάντηση στις τοπικές αρχές της Πολωνίας που χαρακτηρίζουν ορισμένες περιοχές της χώρας ως «Ζώνες ελεύθερες από την LGBT ιδεολογία» τα τελευταία χρόνια.

Το ρατσιστικό ψήφισμα της Πολωνίας

Η Πολωνία σχεδιάζει επίσης να κλείσει ένα κενό που επιτρέπει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετήσουν. Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρότασή της για απαγόρευση της υιοθεσίας λίγες ώρες πριν από τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ των δικαιωμάτων των LGBT.

Οι σχέσεις του ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζονται νόμιμα στην Πολωνία και η χώρα απαγορεύει ήδη ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά μαζί.

Ωστόσο, καθώς επιτρέπεται να υιοθετήσουν μεμονωμένα άτομα, ορισμένοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την απαγόρευση, υποβάλλοντας αίτηση υιοθεσίας ως ανύπαντροι γονείς.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι αρχές θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους ιστορικού σε όποιον υποβάλλει αίτηση για υιοθεσία ενός παιδιού ως ένας γονέας.

Εάν ένα άτομο διαπιστωθεί ότι υποβάλλει αίτηση ως ο μοναδικός γονέας όταν βρίσκεται σε σχέση με το ίδιο φύλο, θα φέρει ποινική ευθύνη.

Ανακοινώνοντας το νέο σχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Michal Wojcik είπε: «Ετοιμάζουμε μια αλλαγή όπου… οι άνθρωποι που ζουν σε συμβίωση με ένα άτομο του ίδιου φύλου δε θα μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, επομένως ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι δε θα είναι σε θέση να υιοθετήσει ένα παιδί.»

Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα της ΕΕ;

Το ψήφισμα δηλώνει ότι «τα LGBTQI άτομα παντού στην ΕΕ πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία να ζουν και να δείχνουν δημόσια τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου τους χωρίς φόβο μισαλλοδοξίας, διάκρισης ή δίωξης».

Προσθέτει ότι «οι αρχές σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να προστατεύουν και να προωθούν την ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των LGBTIQ ατόμων».

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 492 ευρωβουλευτές, ενώ άλλοι 141 ψήφισαν κατά και 46 απείχαν. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Terry Reintke, ένας από τους ανθρώπους που υπέβαλαν το ψήφισμα, επαίνεσε τη «συντριπτική πλειοψηφία» υπέρ του.

«Ας το χρησιμοποιήσουμε», έγραψε στο Twitter μετά την ψηφοφορία. «Ας το θέσουμε σε συγκεκριμένη πολιτική δράση: καλύτεροι νόμοι, καλύτερη εφαρμογή, καλύτερη προστασία. Μαζί μπορούμε να το κάνουμε.»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε ήδη υποστηρίξει το ψήφισμα πριν ξεκινήσει η συζήτηση την Πέμπτη.

«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι ιδεολογία. Είναι η ταυτότητά σου», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη «Κανείς δεν μπορεί να το το αφαιρέσει αυτό ποτέ. Η ΕΕ είναι το σπίτι σας. Η ΕΕ είναι μια #LGBTIQFreedomZone.»

Πέρυσι, η Ursula Von der Leyen δήλωσε ότι οι «ζώνες χωρίς LGBT» της Πολωνίας «δεν είχαν θέση στην ένωσή μας» και δεσμεύτηκε να ωθήσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν τις υιοθεσίες από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Το ψήφισμα της Πέμπτης ανέφερε ότι δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις στην Πολωνία, αλλά ότι ήταν «ένα ζήτημα σε ολόκληρη την ΕΕ».

Πηγή: BBC

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024