Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα : Αγάλματα του Τραμπ ως… Βούδα – Υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη

Κίνα : Αγάλματα του Τραμπ ως… Βούδα – Υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη

Άλλη  μια απόδειξη της αδυναμίας που θρέφουν οι Κινέζοι στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο

Η Κίνα λατρεύει τον Ντόναλντ Τραμπ και το δείχνει με κάθε τρόπο – κυρίως μέσα από αμέτρητα εμπορεύματα με το πρόσωπο ή το όνομά του. Η τελευταία δημιουργία, όμως, είναι μακράν η πλέον ενδιαφέρουσα: Ένας Τραμπ… Βούδας.

Ένας επιπλοποιός και διακοσμητής από τον κινεζικό νότο έχει δημιουργήσει ένα άγαλμα του Τραμπ από λευκό κεραμικό υλικό, με τα πόδια του σταυρωμένα και τα χέρια του χαλαρά ακουμπισμένα στα γόνατά του. Είναι ντυμένος με ρούχα μοναχού, με το κεφάλι του χαμηλωμένο και τα μάτια του κλειστά, λες και κάνει διαλογισμό – μια συνήθεια που δύσκολα θα περιμέναμε να έχει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο καλλιτέχνης αποκαλεί το έργο του: «Τραμπ, ο Βούδας της Γνώσης του Δυτικού Παραδείσου».

«Ήταν ήδη πολύ επιτυχημένος, όμως πλέον βασανίζεται, επειδή έχει εμμονές, έχει πολλές ιδέες και αμφιβολίες», δήλωσε ο δημιουργός Χονγκ Τζινσί, όταν τον ρώτησαν για την έμπνευσή του.

Το άγαλμα του Χονγκ αντανακλά τη γενικότερη μανία των Κινέζων με τον Τραμπ, από την εκλογή του και έπειτα. Πολλοί λάτρεψαν την αγένειά του, τους δεσμούς της οικογενειακής του επιχείρησης με την Κίνα και – σε παλαιότερες εποχές – τη φιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε αποκαλέσει «φανταστικό τύπο».

Ο θαυμασμός των Κινέζων προς τον Τραμπ φαίνεται ότι εκτοξεύτηκε στο Πεκίνο το 2017.

Έκτοτε, η εικόνα του έχει αμαυρωθεί ελαφρώς, ακολουθώντας την ίδια πορεία με τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το σπάσιμο αυτών των δεσμών εντάθηκε από τον εμπορικό πόλεμο των δύο κρατών, την πανδημία του κοροναϊού και την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την Κίνα ως όπλο εναντίον του αντιπάλου του – και νέου προέδρου των ΗΠΑ – Τζο Μπάιντεν.

Ο 43χρονος Χονγκ ζει και εργάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο τσιμέντου, το οποίο έχει μετατρέψει σε εργαστήριο και γκαλερί, στην παραλιακή πόλη Σιαμέν. Συνέλαβε την ιδέα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, όμως μόλις πρόσφατα κατόρθωσε να ολοκληρώσει τα πρώτα γλυπτά. Τα έργα του πωλούνται στο διαδίκτυο σε δ΄θο μεγέθη. Το ένα έχει ύψος 15 εκατοστών, και το άλλο 45. Η αξία τους κυμαίνεται στα $153 και $615 αντιστοίχως.

Στην περιγραφή του, αναφέρει: «Κάντε την επιχείρησή σας σπουδαία ξανά». Και κρίνοντας από τα σχόλια των επισκεπτών της ιστοσελίδας, ορισμένοι επίδοξοι αγοραστές έχουν πειστεί από τα λεγόμενά του, πιστεύοντας ότι το γλυπτό θα τους φέρει… καλή τύχη.

«Μπορεί να έχει να κάνει με την προσωπικότητά μου», εξηγεί ο Χονγκ στους Times της Νέας Υόρκης. «Λατρεύω να πειράζω τους ανθρώπους και να κάνω αστεία».

Κατά τη γνώμη του, ο Τραμπ «εξακολουθεί να δίνει μάχες καθημερινά. Επομένως, πιστεύω ότι αυτή η εικόνα είναι ακριβώς αντίθετη από τον ίδιο και την προσωπικότητά του».

Το έργο του Χονγκ, αναπόφευκτα, έγινε viral, τραβώντας την προσοχή των Global Times, μιας κρατικής εφημερίδας, αλλά και άλλων ΜΜΕ στη διάρκεια της εβδομάδας.

Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει περίπου 100 γλυπτά, όμως η Κίνα έχει χαλαρούς νόμους για την πνευματική ιδιοκτησία, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν ξεπηδήσει… απομιμήσεις, που πωλούνται για ελάχιστα χρήματα. Έχει ήδη κάνει τα παράπονά του στην ιστοσελίδα όπου παρουσιάζει τα έργα του, όμως οι αντιγραφείς απλώς άλλαξαν τις φωτογραφίες και τις περιγραφές των δικών τους γλυπτών και συνέχισαν τη δουλειά τους.

Δεν είναι το πρώτο άγαλμα του Τραμπ που κυκλοφορεί στην Κίνα, όμως το μέλλον του ως… μούσαςθα εξαρτηθεί από το μέλλον του ως πολιτικού, αναφέρουν οι Times. Ήδη, πάντως, κυκλοφορούν εμπορεύματα που υποστηρίζουν την – ακόμη αμφίβολη – υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024.

Ο Χονγκ θεωρεί ότι ο Τραμπ-Βούδας έχει ακόμη δρόμο για να τελειοποιηθεί. Όπως λέει, έχει σκεφτεί να δημιουργήσει και ένα γλυπτό του Μπάιντεν, όμως τον γοητεύει περισσότερο ένας άλλος Αμερικανός: Ο Έλον Μασκ.

Προς το παρόν, θα ήθελε να χαρίσει μια από τις δημιουργίες του στον Τραμπ:

«Ήταν πολύ, πολύ επιτυχημένος, επομένως από θρησκευτικής άποψης θα έπρεπε απλώς να σταματήσει πλέον», υποστηρίζει στους Times. «Θα έπρεπε να απολαμβάνει τη ζωή του σε αυτή την ηλικία».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024