Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίσει τη ρατσιστική της ιστορία

Η επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίσει τη ρατσιστική της ιστορία

Η αύξηση του ρόλου της επιστήμης στη χάραξη πολιτικής είναι σημαντική. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη έχει χρησιμοποιηθεί για να βλάψει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες

Μια πρώιμη ένδειξη ότι η διοίκηση του Μπάιντεν θα επιδίωκε να αναδείξει τη σημασία της επιστήμης στη λήψη αποφάσεων ήταν η ανακοίνωση ότι ο διευθυντής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου θα ήταν στο υπουργικό συμβούλιο.

Έθεσε ένα πρότυπο ότι η διοίκηση θα έδινε στην επιστήμη έναν εξέχοντα ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικής. Ενώ αυτό ενισχύει τον ρόλο της επιστήμης και προσφέρει ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν την παγκόσμια ηγεσία στο κλίμα, δεν αρκεί.

Η απεύθυνση της επιστήμης

Έχω περάσει πάνω από μια δεκαετία δημιουργώντας διαφανείς, προσβάσιμους και εύχρηστους τρόπους ώστε η επιστήμη να είναι εργαλείο όχι μόνο για οργανισμούς στην κυβέρνηση, το πανεπιστήμιο και τη βιομηχανία, αλλά και για το ευρύτερο κοινό.

Αυτήν τη στιγμή, έχουμε μια απίστευτη ευκαιρία να σκεφτόμαστε την επιστήμη διαφορετικά. Όχι μόνο μπορούμε να συμμετέχουμε ξανά στην παγκόσμια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, αλλά μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να επιδιορθώνουμε τα όποια «κατάγματα» από τη ρίζα τους.

Αν και ο επιστημονικός σκεπτικισμός στη χώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνέπεια επικίνδυνων ψεμάτων, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η δυσπιστία προέρχεται επίσης από τον ρόλο που έχει παίξει η επιστήμη στη φυλετική αδικία στην Αμερική.

Η οικοδόμηση καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτής της διοίκησης πρέπει να περιέχει έναν υπολογισμό, λογαριάζοντας όλες τις προβληματικές επιστημονικές ιστορίες.

Πέρα από την ιεράρχηση της επιστημονικής ατζέντας που βασίζεται στην ακεραιότητα, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τη βασική βλάβη που έχει συμβολίσει ιστορικά η επιστήμη για ορισμένες κοινότητες.

Ρατσιστικό παρελθόν

Για να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην επιστήμη η διοίκηση, θα πρέπει να εξετάσει βαθιά τα κατάγματα μεταξύ του αμερικανικού κοινού και της επιστήμης που ενορχηστρώθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά προέρχεται από τα χαρακώματα της φυλετικά άδικης ιστορίας αυτής της χώρας.

Στα χέρια της κυβέρνησης και της έρευνας, η επιστήμη υπήρξε ένα εργαλείο που σε διαβόητες μη συναινετικές περιπτώσεις, όπως η μελέτη Tuskegee και η κακομεταχείριση της Henrietta Lacks, προκάλεσαν τα θύματα να υποφέρουν ενώ ωφελήθηκε ο τομέας της ιατρικής.

Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Τραμπ έκανε κάθε προσπάθεια να εξαλείψει, να μειώσει την πρόσβαση και να δυσφημίσει την επιστήμη.

Η διοίκηση ρίχνει μια μεγαλύτερη αντίσταση στην επιστήμη σε κάθε επίπεδο κυβέρνησης. Προς τα εμπρός, θα είναι δύσκολο για το αμερικανικό κοινό να επαν-αποκτήσει εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις πολιτικές που προτείνουν εάν δεν βλέπουν σαφείς και άμεσες απόπειρες ανατροπής των ενεργειών της κυβέρνησης Τραμπ.

Αλλά η διοίκηση του Μπάιντεν πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να εμπλέξει πραγματικά τους ανθρώπους με έναν τρόπο που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, έτσι ώστε να ενεργήσει και σε κάθε βήμα να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία.

Κοινωνικές αδικίες και αντίκτυπος

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, άτομα που έχουν υποστεί περιβαλλοντική αδικία και ρύπανση έχουν επίσης βιώσει τις αυξημένες επιπτώσεις του COVID-19.

Μια μελέτη του Χάρβαρντ Τσαν διαπίστωσε ότι υπάρχει 11% υψηλότερη πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το COVID-19 εάν έχει εκτεθεί σε ατμοσφαιρική ρύπανση με την πάροδο του χρόνου.

Η εμπιστοσύνη για άλλη μια φορά διαβρώθηκε σε κοινότητες που έχουν συνηθίσει να είναι χώροι όπου γεμίζουν συνεχώς με απορρίμματα.

Στη δική μου πόλη της Νέας Ορλεάνης, ενώ η αρχική διάθεση εμβολίων φαινόταν ελπιδοφόρα, μια απαραίτητη εκστρατεία δημόσιας προσέγγισης, η οποία καλεί να ζητήσουν από τον πληθυσμό να σηκώσει τα μανίκια και να λάβει το εμβόλιο, επισημαίνει την ταραγμένη ιστορία της υγείας και των φαρμάκων.

Όταν δεν έχει αντιμετωπιστεί η χειραγώγηση της επιστήμης υπέρ των εξορυκτικών και επιβλαβών προγραμμάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θα είναι επιφυλακτικοί.

Κυβερνήσεις και νοηματοδότηση της επιστήμης

Η ιστορία των φυλετικά άδικων επιστημονικών ερευνητικών πρακτικών, των δραστικών μέτρων της διοίκησης του Τραμπ για την υπονόμευση της επιστήμης και τα εκτεταμένα αποτελέσματα του COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο θα γίνουν αισθητά στο μέλλον.

Καθώς η διοίκηση του Μπάιντεν ξεδιπλώνει την ατζέντα της, πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιστήμη δεν ισούται αυτόματα με την εμπιστοσύνη και ότι προκάλεσε και βλάβες.

Αυτό που έχω μάθει είναι ότι το να συνδυάζουμε τη διαφάνεια με την επιστήμη, να κάνουμε την επιστήμη ένα κοινό καλό από την αρχή και να δημιουργούμε άμεσες και σαφείς θέσεις για τη δημόσια συμβολή, τη χρήση και την κατανόηση της επιστήμης, θα πρέπει να είναι μέρος της λογικής που πρέπει να έχουμε.

Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση για να αλλάξουμε πορεία με νέα επιστημονική ηγεσία στη διοίκηση του Μπάιντεν, η ατζέντα της οποίας προσπαθεί άμεσα να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση.

Αλλά πρέπει επίσης να εξετάσει την ιστορία της επιστήμης σε αυτήν τη χώρα, ενώ σφυρηλατεί νέους δρόμους προς τα εμπρός. Καθώς μπαίνουμε ξανά στην παγκόσμια σκηνή, πρέπει να κάνουμε το κρίσιμο έργο που απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε τα κατάγματα μας με την επιστήμη και την κοινωνία.

Εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξισορροπήσει τα απαιτητικά ζητήματα της εποχής μας στα οποία η επιστήμη είναι το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσει, ενώ παράλληλα δημιουργεί χώρο για ακρόαση και οικοδόμηση εκ νέου με το αμερικανικό κοινό, μπορούμε αργά και σταθερά, να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα.

Πηγή: scientificamerican.com

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024