Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή Νοημοσύνη : Το app που βάζει τον Κιμ Γιονγκ Ουν… να πει κι ένα τραγούδι

Τεχνητή Νοημοσύνη : Το app που βάζει τον Κιμ Γιονγκ Ουν… να πει κι ένα τραγούδι

Το Wombo AI είναι σε θέση να δώσει κίνηση σε οποιαδήποτε φωτογραφία, κάνοντάς το πρόσωπο που απεικονίζεται να… τραγουδά. Και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά των fake news.

Θα θέλατε να ακούσετε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να σας τραγουδά; Η ευχή σας μπορεί να γίνει εύκολα πραγματικότητα, χάρη σε μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέψουν την οποιαδήποτε φωτογραφία, οποιουδήποτε προσώπου (ή και οποιουδήποτε αντικειμένου θυμίζει πρόσωπο) με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε απίστευτα τραγουδιστικά βίντεο.

Η εφαρμογή, που λέγεται Wombo AI είναι άλλη μια προσθήκη στα προγράμματα που επιτρέπουν την παραγωγή ψευδών βίντεο αληθινών προσώπων, και τα οποία ανησυχούν πολλούς ειδικούς. Όμως μια μερίδα τους υποστηρίζει ότι το Wombo θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα λεγόμενα «deepfakes».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Wombo, Ζίον Μπένχιν, δήλωσε ότι συνέλαβε την ιδέα «καπνίζοντας κάνναβη με τον συγκάτοικό μου στην ταράτσα». Η εφαρμογή πρωτοκυκλοφόρησε στον Καναδά τον Φεβρουάριο και έκτοτε έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 2 εκατ. κινητά τηλέφωνα, μέσω του App Store και του Google Play.

Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 15 τραγούδια. Ανάμεσά τους και το Thriller του Μάικλ Τζάκσον, αλλά και το πιο πρόσφατο Ding Dong Song του Gunther. Οι δημιουργοί της εφαρμογής βιντεοσκόπησαν ένα άτομο να τραγουδά το κάθε κομμάτι και να κάνει τις χαρακτηριστικές κινήσεις των ματιών, του προσώπου και των χειλιών, όπως δήλωσε ο Μπένκιν στο Insider. Αυτά τα βίντεο στη συνέχεια έδειξαν στην τεχνητή νοημοσύνη με ποιον τρόπο θα πρέπει να δώσει κίνηση στην οποιαδήποτε φωτογραφία επιλέγουν να αναρτήσουν οι χρήστες.

«Παρακολουθούσα τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, στα deepfakes, στα memes και έτσι είδα μια ευκαιρία να κάνω κάτι ενδιαφέρον», εξήγησε ο Μπένκιν.

Και βέβαια το Wombo δεν φέρνει μαζί του τα συνηθισμένα προβλήματα των deepfakes. Όπως εξηγεί ο Μπένκιν στο Insider, τα βίντεο που δημιουργούνται μέσω της εφαρμογής «είναι ρεαλιστικά, όμως δεν δείχνουν αληθινά».


Ο Τόμπι Γουάλς, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στον Guardian ότι παρόλο που η εφαρμογή είναι άκακη, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα, ευκολία και ρεαλισμός αυτού του είδους των τεχνολογιών «μας οδηγεί σε επικίνδυνα σημεία».


Ωστόσο, όπως τονίζει, τα βίντεο της εφαρμογής είναι τόσο ξεκάθαρο ότι είναι ψεύτικα, που δεν αποκλείεται να βοηθήσει τους χρήστες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται με την πρώτη ματιά κάθε βίντεο που μοιάζει απίστευτο.

Ο Δρ. Αμπινάβ Νταλ, λέκτορας στο τμήμα ανθρωποκεντρικής πληροφορικής του Monash University, δήλωσε ότι αν και είναι «καθησυχαστικό» που η ποιότητα των βίντεο στο Wombo δεν είναι τόσο καλή ώστε να μοιάζουν πραγματικά, οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων θα πρέπει να τοποθετούν στα βίντεο σήμανση που να δηλώνει ότι είναι ψεύτικο.

Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς ανήθικο στα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από υπολογιστές, συνέχισε, και από τη στιγμή που η εφαρμογή είναι διασκεδαστική, ίσως ενημερώσει περισσότερους ανθρώπους για την ύπαρξη των deepfakes και να τους δείξει πόσο εύκολη είναι η δημιουργία τους.

Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε και άλλη μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η Deep Nostalgia που δίνει κίνηση σε παλιές φωτογραφίες, σκίτσα ή ακόμη και αγάλματα – ανάμεσά τους και ο ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενος μπρούτζινος ανδριάντας του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το Wombo και οι απίστευτες δημιουργίες του, πάντως, κάνουν θραύση στα κοινωνικά δίκτυα, με τους χρήστες του Twitter να μην μπορούν να αντισταθούν στην… ερμηνεία του Κιμ Γιονγκ Ουν στο κομμάτι «I Will Survive» της Γκλόρια Γκέινορ.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024