Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρήτη : Ευφάνταστα και εντυπωσιακά ρολόγια φτιάχνει ηλεκτρονικός στο Ηράκλειο

Κρήτη : Ευφάνταστα και εντυπωσιακά ρολόγια φτιάχνει ηλεκτρονικός στο Ηράκλειο

Τελευταίο του κατασκεύασμα είναι ένα ηλεκτρονικό ρολόι – σταυρόλεξο. Το ρολόι αυτό λέει την ώρα με λέξεις σε οριζόντια και κάθετη διάταξη. Και το έκανε, με υπομονή και μεθοδικότητα

Μπορεί για κάποιους το ρολόι να αποτελεί πηγή άγχους, όμως για τον ηλεκτρονικό από το Ηράκλειο Νεκτάριο Καρχιλάκη είναι απλώς ένα πεδίο για να εφαρμόσει τις πρωτότυπες κατασκευαστικές του ιδέες που θα ζήλευε και ο Κύρος Γρανάζης!

Τελευταίο του κατασκεύασμα είναι ένα ηλεκτρονικό ρολόι – σταυρόλεξο! Το ρολόι αυτό λέει την ώρα με λέξεις σε οριζόντια και κάθετη διάταξη. Και το έκανε, με υπομονή και μεθοδικότητα. Έτσι, το σταυρόλεξό του περιλαμβάνει τις κατάλληλες λέξεις, όπως “ακριβώς”, “τέταρτο”, “εικοσιπέντε”, “παρά”, “μισή”, “και” καθώς και όλους τους αριθμούς της ώρας.

“Το πρόβλημα είναι βέβαια όταν κάποιο γράμμα αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία λέξεις, οπότε το κοινό λαμπάκι πρέπει να ανάψει την κατάλληλη στιγμή”, λέει στην ΕΡΤ ο κ. Καρχιλάκης και συμπληρώνει ότι η κατασκευή του είχε ακόμα περισσότερες δυσκολίες, τις οποίες κατάφερε να ξεπεράσει.”Το ακόμα πιο δύσκολο ήταν να μπορέσει η πλακέτα που βρίσκεται πίσω από το ρολόι να κάνει τη σωστή μετάφραση της ώρας. Δηλαδή όταν το ρολόι με το οποίο είναι συνδεδεμένο το σταυρόλεξο δείξει 1.35, η πλακέτα το μεταφράζει σε 2 παρά 25!”, εξηγεί.

Το πρωτότυπο αυτό ηλεκτρονικό ρολόι δεν είναι το μόνο, που έφτιαξε ο ανήσυχος ηλεκτρονικός από το Ηράκλειο.

Στο παρελθόν έχει φτιάξει το μοναδικό, όπως αναφέρεται στο ertnews.gr,  24ωρο ρολόι του κόσμου, το οποίο είχε εμπνευστεί από την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της. Πρόκειται για μια στρογγυλή βάση όπου υπάρχουν τρεις ομόκεντροι κύκλοι αριθμών. Στον εξωτερικό κύκλο υπάρχουν τα δευτερόλεπτα, από το 1 ως το 60, στο μεσαίο κύκλο οι ώρες του 24ωρου κύκλου και στον εσωτερικό κύκλο υπάρχουν τα λεπτά. Το ρολόι δηλαδή  μηδενίζει όταν κάνει ένα πλήρη κύκλο 24 ωρών και το 12, σ’ αυτήν την περίπτωση, παίρνει τη θέση του 6 και βρίσκεται στην κάτω μεριά του κύκλου.

Αυτά δεν είναι τα μόνα ρολόγια, που έχει φτιάξει ο Νεκτάριος Καρχιλάκης.

Το πρώτο του ρολόι με λαμπάκια το έφτιαξε σε ηλικία 18 ετών πάνω σε ένα δίσκο βινυλίου, ενώ στη συνέχεια έφτιαξε ένα υδραυλικό ρολόι με τη χρήση υγρών αλλά και ένα άλλο που προσομοίαζε με θερμόμετρο, μόνο που αντί για υδράργυρο είχε φωτάκια led.

Αυτό όμως που τον κάνει ιδιαίτερα περήφανο είναι το ρολόι που έφτιαξε από μια ρώσικη λυχνία του 1955, την οποία βρήκε στο διαδίκτυο και είχε σηματοδοτήσει στην εποχή της την πρώτη φορά που μπόρεσε κάποιος να γράψει ηλεκτρονικά έναν αριθμό.

“Κατάφερα να κάνω τη λυχνία να εναλλάσσει φωτιζόμενους αριθμούς, που δείχνουν την ώρα, με ένα σύστημα που χρειάζεται 170 volt για να λειτουργήσει”, λέει χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024