Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολιβιέ Ντασό : Η ιστορία του Γάλλου κροίσου, με τις ελληνικές ρίζες

Ολιβιέ Ντασό : Η ιστορία του Γάλλου κροίσου, με τις ελληνικές ρίζες

Ο αναπάντεχος θάνατος του γόνου της επιχειρηματικής δυναστείας των Dassault, η πολυσχιδής προσωπικότητά του και οι δεσμοί του με την Ελλάδα

Η μοίρα παίζει πολλές φορές τραγικά παιχνίδια. Κι ένα τέτοιο επιφύλασσε χθες στον Ολιβιέ Ντασό.

Στα 69 χρόνια του, ο γόνος της επιχειρηματικής δυναστείας των Dassault, που έχει συνδέσει το όνομά της με την αεροναυπηγική και με τα αεροσκάφη Mirage, Falcon και Rafalle, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το ελικόπτερο του συνετρίβη κοντά στη Ντοβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Ήταν ένα τραγικό τέλος για μία πολυσχιδή προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στη Γαλλία.

Γεννήθηκε το 1951 στο αριστοκρατικό προάστιο Μπουλόν-Μπιλανκούρ του δυτικού Παρισιού από τον Σερζ Ντασό και τη Νικόλ Ραφέλ.

Πρακτικά, ήλθε στον κόσμο ως ένας νέος κροίσος, εγγονός ων του ιδρυτή του γαλλικού αεροναυπηγικού κολοσσού Dassault Aviation, Μαρσέλ Ντασό.

Ο Μαρσέλ Ντασό

Μέσω μάλιστα του διάσημου παππού του και της γεννημένης στη Θεσσαλονίκη προγιαγιάς του, της Νοεμί Αλλατίνη -της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας- ο Ολιβιέ Ντασό είχε και ελληνικές ρίζες.

Οι Ντασό τις τίμησαν το 2012, χρηματοδοτώντας την ανακαίνιση αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, έκτοτε ονομαζόμενης αίθουσα «Αllatini-Dassault».

Επισκεπτόμενος τότε την ελληνική συμπρωτεύουσα, ο Λαράν Ντασό, αδελφός του Ολιβιέ, είχε μιλήσει συγκινημένος για τις βαθιές επιρροές του παππού του, Μαρσέλ, από την ελληνική κουλτούρα της μητέρας του, Νοεμί, οι οποίες πέρασαν και τις υπόλοιπες γενιές της οικογένειας.

Ίσως έτσι εξηγείται εν μέρει το πόσο πολυπράγμων ήταν ο Ολιβιέ Ντασό, που αποφοίτησε πιλότος και μηχανολόγος αεροσκαφών από την Ακαδημία της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με μάστερ στα μαθηματικά και διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφορική.

Άρχισε να αναλαμβάνει επιτελικά πόστα στον οικογενειακό όμιλο μετά το θάνατο του Μασρέλ Ντασό, το 1986, μέχρι που το 2011 έφθασε στην προεδρία της κολοσσού Dassault Aviation.

Ωστόσο, η ενασχόλησή του με την πολιτική – εκλεγόταν βουλευτής με τη γκωλική δεξιά εδώ και πολλά χρόνια, ήταν στενά συνδεδεμένος με τον Νικολά Σαρκοζί και από το 2002 ήταν εκλεγμένο μέλος των Ρεπουμπλικανών – τον οδήγησε στην παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault.

Πέραν από την πολιτική και την αεροναυπηγική, είχε πάθος με τη φωτογραφία (είχε μάλιστα εκδώσει συλλογές), αλλά και με τη μουσική, συνθέτοντας τραγούδια ακόμη και για κινηματογραφικές ταινίες τις δεκαετίας του ’70 και του ’80.

Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν παντρεμένος δύο φορές. Είχε αποκτήσει τρία παιδιά, με το νεότερο ηλικίας μόλις δέκα ετών.

Σύμφωνα με τη λίστα Forbes, ήταν ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, χάρη στην οικογενειακή περιουσία, που άφησε στον ίδιο και στα τρία αδέλφια του ο πατέρας τους, Σερζ, συνολικού ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από την Dassault Aviation, στον όμιλο Dassault ανήκουν επίσης η εταιρεία λογισμικού Dassault Systèmes, μέρος της κοινοπραξίας SVE για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο μιντιακός όμιλος Figaro (συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης δεξιάς εφημερίδας), η κτηματομεσιτική εταιρεία Immobilière Dassaul, οίκοι δημοπρασιών, η οινοποιία Château Dassault, κ.α.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024