Η Βρετανία υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων Covid-19 μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη μάχη κατά του κοροναϊού, προσθέτοντας ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Η παγκόσμια ανάκαμψη από την Covid βασίζεται στη διεθνή συνεργασία. Όλοι εξαρτόμαστε από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες -η επιβολή περιορισμών θέτει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες για αντιμετώπιση του ιού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε την απόφαση της Ιταλίας να εμποδίσει την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, στην πρώτη αρνητική απάντηση σε αίτημα για εξαγωγή από τότε που θεσπίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου μηχανισμός που παρακολουθεί την κυκλοφορία των εμβολίων.

«Ο πρωθυπουργός πράγματι μίλησε με την πρόεδρο (της ΕΕ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα φέτος και εκείνη επιβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός τους εστίαζε στη διαφάνεια και δεν επεδίωκε να περιορίσει τις εξαγωγές των εταιριών […] αναμένουμε από την ΕΕ να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Πάντως ο γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του θα μπορούσε να παρεμποδίσει αποστολές εμβολίων Covid-19 στο εξωτερικό, όπως έκανε η Ιταλία.

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό BFM εάν η Γαλλία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας, ο Βεράν απάντησε: «Θα μπορούσαμε».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο