Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Οι QAnon, ο Τραμπ και η 4η Μαρτίου 

ΗΠΑ : Οι QAnon, ο Τραμπ και η 4η Μαρτίου 

Οι φόβοι για νέα έκτροπα στο «ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας» και οι θεωρίες συνομωσίας που έχουν σηκώσει σήμερα στο πόδι την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις αρχές στην Ουάσγικτον

Δεν ξέρω τι ακριβώς περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ. Ίσως μία παρτίδα γκολφ στη Φλόριντα. Μπορεί συσκέψεις με συνεργάτες και συμβούλους για την κυοφορούμενη νέα προεδρική υποψηφιότητά του, το 2024, ψάχνοντας ήδη – κατά πληροφορίες του Bloomberg – το επόμενο πολιτικό «ταίρι» του και εναλλακτικό υποψήφιο αντιπρόεδρο στο πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού ή μιας γυναίκας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ορκιστεί ξανά… πρόεδρος, στην Ουάσιγκτον, όπως πιστεύουν πολλοί ακροδεξιοί συνομωσιολόγοι και υποστηρικτές του από το εξτρεμιστικό κίνημα QAnon, σηκώνοντας από το πρωί τις αμερικανικές αρχές στο πόδι και θέτοντας σε ημι-λόκνταουν από αρχά χθες το Καπιτώλιο, υπό τον φόβο μιας νέας εισβολής.

Η θεωρία – γιατί περί αυτού πρόκειται και μακάρι να παραμείνει έτσι – λέει ότι άγνωστος αριθμός «πυροβολημένων», πλην ένοπλων Αμερικανών θα πολιορκήσει τον «ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας», ορμώμενος από ένα συνωμοσιολογικό σενάριο για την σημασία της 4ης Μαρτίου.

Η «σημειολογία» της 4ης Μαρτίου

Οι υποστηρικτές της QAnon -που, μεταξύ άλλων, πολύ αρέσκονται σε πάσης φύσεως αριθμολογίες- πιστεύουν ακράδαντα κάτι που απλούστατα δεν ισχύει.

Ότι, δηλαδή, η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μετατραπεί από το 1871, μυστικά σε εταιρεία (!). Πώς; Με τη υπερψήφιση, τότε, του Οργανικού Νόμου για την Περιφέρεια της Κολούμπια. Για την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, τουτέστιν, που ήταν ήδη στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Κογκρέσου και με το νέο νόμο αποκτούσε ενιαία δημοτική αρχή.

Παρερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις διατάξεις του, λοιπόν, οι QΑnon υποστηρίζουν ότι όλα τα νομοθετήματα στις ΗΠΑ από το 1871 κι έπειτα, απλούστατα, δεν ισχύουν. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην ημερομηνία της 4ης Μαρτίου, που μέχρι και το 1933 ήταν η ημέρα ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ.

Έκτοτε αυτή μετατέθηκε στις 20 Ιανουαρίου, βάσει της 20ης Τροπολογίας, η οπία στον… κόσμο των QAnon δεν έχει καμία ισχύ. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί σήμερα. Και όχι, κατ’ αυτούς δεν θα είναι ο Τζο Μπάιντεν, αλλά ο «εκλεκτός» τους, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα μάλιστα με τη θεωρία τους, δεν θα πρόκειται για τον 46ο, αλλά τον 19ο και «πρώτο νόμιμο πρόεδρο, μετά τον Οδυσσέα Σίμσον Γκραντ», η θητεία του οποίου άρχισε στο μακρινό 1869…

Υπαρκτή απειλή ή «παγίδα»;

«Τις τελευταίες ημέρες», πάντως, «σχεδόν όλα τα μεγάλα “κεφάλια” στην QAnon έχουν ανακρούσει πρύμνα», γράφει το Vice.  Το ένα μετά το άλλο, αναφέρει, «αποκηρύσσουν τη σημερινή ημερομηνία, ως ψευδή και παντελώς κατασκευασμένη από τα συστημικά ΜΜΕ, με στόχο “να κάνουν ολόκληρο το κίνημα να φαντάζει χαζό”».

Στα διαδικτυακά φόρουμ, πολλά μέλη της QAnon καλούν τον κόσμο «να μείνει, σε επαγρύπνηση, στο σπίτι». Αρκετοί υποστηρικτές μιλούν για «“δάκτυλο” του βαθέος κράτους».

Πολλά άλλα μέλη της ομάδας -επισήμως πια κατηγοριοποιμένης από το FBI ως «τρομοκρατική απειλή» -, δηλώνουν σε αναρτήσεις έτοιμοι να «εισβάλουν» στο Κατιπώλιο, για να εκπληρώσουν την υποτιθέμενη «προφητεία».

«Είμαι έτοιμος για εμφύλιο», γράφει ένας σε ομάδα στο Telegram, σύμφωνα με το BBC.

«Εάν η 4η Μαρτίου δεν έχει αποτέλεσμα, κάποιοι από εμάς θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δρώντας ανεξάρτητα», γράφει ένας άλλος.

Σε όσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στις αναρτήσεις μελών της QAnon, κυκλοφορούν ήδη άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες για την ανάληψη δράσης.

Οι αμέσως επόμενες που αναφέρονται είναι η 20η Μαρτίου (ημέρα ίδρυσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος) ή η 15η Απριλίου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις ΗΠΑ…

Πολιτική και συνομωσιολογία

Πρόσφατη έρευνα του American Enterprise Institute καταδεικνύει ότι το 29% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών συμφωνούν απόλυτα ή σχεδόν απόλυτα με τη θεωρία των QAnon ότι ο Τραμπ «αντιμαχόταν κρυφά μία ομάδα μαστροπών ανηλίκων, με μέλη της επιφανείς Δημοκρατικούς και διασημότητες των ΗΠΑ».

Για την ακρίβεια, η βασική θεωρία των ακροδεξιών συνομωσιολόγων -που συγκροτήθηκαν μέσω διαδικτύου σε ομάδα το 2017 – διανθίζεται με αναπόδεικτες καταγγελίες για κυκλώματα παιδόφιλων σατανιστών, ακόμη και κανιβάλων, με τη συμμετοχή μελών των Δημοκρατικών, της ελίτ του Χόλιγουντ και τηλεαστέρων.

Πολλά μέλη της QAnon πιστεύουν μέχρι και τώρα, ακράδαντα, ότι ο Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι Τζούνιορ -γιος του δολοφονηθέντα προέδρου JFK- όχι μόνον δεν σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα στον Ατλαντικό, τον Ιούλιο του 1999, αλλά ότι ετοιμαζόταν να κατέβει μέχρι και υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, στις περσινές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στις τάξεις τους βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κι άλλες εξωφρενικές θεωρίες συνομωσίας. Από το ότι η γη είναι επίπεδη, έως ό,τι μπορεί να βάλει κανείς στο νου του για την πανδημία.

Υποστηρίζουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα, ότι τον κορονοϊό τον έφτιαξαν στα εργαστήρια οι Κινέζοι, ότι η υγεικονομική κρίση είναι ψεύτικη, κατασκευασμένη ειδικά για να μην επανεκλεγεί ο Τραμπ κι ότι την χρησιμοποιεί τώρα ως πρόσχημα ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, για να χώσει μικροτσιπ στα μπράτσα των Αμερικανών, μέσω των εμβολίων.

* Κεντρικό σκίτσο: Zohar Lazar/ New York Magazine

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024