Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ειρήνη Αγαπηδάκη στο «Βήμα» : «Δεν μετανιώνω για το νόημα, αλλά για το ύφος των γραπτών μου»

Ειρήνη Αγαπηδάκη στο «Βήμα» : «Δεν μετανιώνω για το νόημα, αλλά για το ύφος των γραπτών μου»

Η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων μιλάει για το μείζον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, τα βήματα που έχουν γίνει και ζητεί από τον κ. Τσίπρα να κάνει κριτική στο έργο της αντί να επιχειρεί τη σπίλωσή της

«Αντί ο κ. Τσίπρας να κάνει κριτική στο έργο μου, προσπαθεί να σπιλώσει εμένα προσωπικά» λέει στο «Βήμα» η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός διάβασε την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης Λιγνάδη στη Βουλή, παλαιότερες αναρτήσεις της κυρίας Αγαπηδάκη στα σόσιαλ μίντια. Στην υπόθεση Λιγνάδη, διερευνάται η τυχόν εμπλοκή ΜΚΟ και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Εχετε στοιχεία για εμπλοκή ΜΚΟ στην εκμετάλλευση ασυνόδευτων ανηλίκων;

«Το μόνο που έχω είναι το ρεπορτάζ του κ. Λαμπρόπουλου στο Mega, στο οποίο αναφέρεται η ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Λιγνάδη στην τέλεση αξιόποινων πράξεων εις βάρος ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Με βάση αυτό πήγα στην Εισαγγελία γιατί δεν θέλω, αφενός, να δαιμονοποιείται ο ρόλος των ΜΚΟ και αφετέρου, πρέπει να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονοεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα ασυνόδευτα ανήλικα.

«Παρέλαβα περίπου 5.500 ανήλικα τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ανέλαβα την Ειδική Γραμματεία· τον υψηλότερο αριθμό ασυνόδευτων που είχαμε ποτέ στη χώρα. Σε έναν χρόνο καταφέραμε να πάρουμε τα 2.000 που βρίσκονταν στα νησιά, ορισμένα από το 2018, και να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση εντοπισμού των άστεγων που ήταν εδώ κι εκεί στις πόλεις. Σήμερα τα ασυνόδευτα είναι λίγο κάτω από 4.000, δηλαδή έχουν μειωθεί κατά 1.500 για τρεις λόγους: πρώτον, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που συνεχίζεται, δεύτερον, η αύξηση των επανενώσεων και, τρίτον, οι ενηλικιώσεις – αλλά και σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε να βρούμε πλαίσιο στο οποίο να ενταχθούν μετά τα 18. Καταργήσαμε την «προστατευτική κράτηση» [σ.σ.: στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων] και σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία υλοποιούμε σχέδιο που προβλέπει την επείγουσα φιλοξενία των παιδιών που εντοπίζονται άστεγα και τη λειτουργία 24ωρης γραμμής για έγκαιρο εντοπισμό».

Τα άστεγα παιδιά πώς προκύπτουν;

«Οσα έρχονται από τα βόρεια σύνορα περνούν κάτω από το «ραντάρ», γιατί οι διακινητές τα έχουν καθοδηγήσει «μην πάτε στις Αρχές να ζητήσετε βοήθεια, γιατί θα μπείτε στο σύστημα προστασίας και δεν θα μπορέσετε να πάτε στην Ευρώπη». Γι’ αυτό πολλά προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πόλεις. Από ένα σημείο και μετά μένουν αβοήθητα και περιπλανιούνται, ευάλωτα σε κάθε είδους βία και εκμετάλλευση».

Μετανιώνετε για τις αναρτήσεις σας κατά του ΣΥΡΙΖΑ;

«Το 2015 έμεινα άνεργη εξαιτίας της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, γιατί αυτό είχε συνέπειες ακόμα και στη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Ημουν πάρα πολύ θυμωμένη. Ως απλός πολίτης, έγραφα στα σόσιαλ μίντια πάντα με το ονοματεπώνυμό μου και δεν έσβησα το προφίλ μου όταν ανέλαβα αυτή τη δουλειά. Τότε ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχα κάποιο δημόσιο αξίωμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη των λεγομένων μου, ναι, έχω γράψει πολύ σκληρά πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετανιώνω για το νόημα, μετανιώνω για το ύφος. Ούτε τότε ούτε τώρα έχω βουλευτική ασυλία όπως ο κ. Πολάκης. Εδώ και μία εβδομάδα διαβάζω σε διάφορα έντυπα που συνδέονται με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνω τράφικινγκ! Ο κ. Τσίπρας αντί να τα αποκηρύξει και επειδή δεν μπορεί να κάνει κριτική στο έργο μου, γιατί έχω κάνει έργο, προσπάθησε να σπιλώσει εμένα προσωπικά εμφανίζοντας κάτι που έκανα πριν από πέντε χρόνια».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024