Ο Κακανιάς, καλλιτέχνης που δουλεύει με πολλά μέσα, ζει στο Los Angeles και στην Ελλάδα και είναι κυρίως γνωστός για τα σχέδια και τις ακουαρέλες που θυμίζουν καρτούν με θέματα από τη ζωή φανταστικών χαρακτήρων.

Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες, μία πλούσια Ελληνίδα χήρα ονόματι κυρία Τεπενδρή, λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως ένας δεύτερος εαυτός που ο καλλιτέχνης εμπνέεται από διάφορους ευρωπαίους αριστοκράτες και αστέρες του ιταλικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60.

Η κυρία Τεπενδρή, συλλέκτρια έργων τέχνης και πάντα ντυμένη με δημιουργίες υψηλής ραπτικής, επιδίδεται σε μια σειρά από τρελές περιπέτειες σε ολόκληρη την υδρόγειο.

Σε μία από τις πρώτες του επιτραπέζιες σειρές που δημιούργησε για τον φίλο του Christian Louboutin, o Κακανιάς ζωγράφισε σκηνές από την απίθανη ζωή του σχεδιαστή – τα παπούτσια του, το πλωτό του σπίτι στην Αίγυπτο, την κινητή ντίσκο και συγχρόνως μπουτίκ παπουτσιών που ενίοτε διασχίζει τα νερά της Ριβιέρας με τιμονιέρη τον ίδιο τον Louboutin.

Ο Κακανιάς, βάζει τη σφραγίδα του σε αυτές τις σκηνές με τις έξυπνες, συχνά ειρωνικές του λεζάντες».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από κείμενο του David Netto (από έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, 11 Οκτωβρίου 2011 και το κείμενο υπάρχει διαθέσιμο στα ελληνικά στο site της συλλογής Σωτήρη Φέλιου – https://felioscollection.gr/ ).

O Netto τη χρονική περίοδο 2010-2012 λειτουργούσε ως contributing design editor για λογαριασμό της Wall Street Journal.

Το κείμενο του Netto – ο ίδιος εκτός από συγγραφέας με ειδίκευση την ιστορία της Αρχιτεκτονικής και του Design είναι και ένας πασίγνωστος designer- αναδεικνύει τα πολλαπλά ενδιαφέροντα της τέχνης του Κακανιά.

Για παράδειγμα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κακανιάς «δανείζει» την τέχνη του για να φτιαχτούν αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Τελευταίο παράδειγμα, η δουλειά του για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Μια σειρά από συλλεκτικά  αντικείμενα όπως φλυτζάνια, τσάντες κ.α με έμπνευση τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ΄21 που είναι διαθέσιμα στο πωλητήριο του Μουσείου ( περισσότερες πληροφορίες https://cycladic.gr/shop/).

Μια μικρή περιδιάβαση στο πωλητήριο – είτε από το site, είτε με τις αναρτήσεις στα social media- θα μας δώσουν την ευκαιρία να χαρούμε μια Lunch Bag στα 15 ευρώ ή ένα πιάτο από πορσελάνη διαμέτρου 20 εκατοστών στα 42 ευρώ, ή ακόμη καλύτερα, μια κούπα στα 18 ευρώ.

Με άλλα λόγια, ο Κακανιάς θα σας  συνοδεύει με τον καφέ ή το τσάι σας και η νέα περσόνα του – ο φουστανελοφόρος νέος με το κυκλαδικό εδώλιο ανά χείρας- θα σας θυμίζει ότι η χρονιά μας είναι η χρονιά της Επανάστασης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο