Οι αρχές στην Κίνα και τη Νότια Αφρική κατέσχεσε χιλιάδες δόσεις πλαστού εμβολίου Covid-19 και έκανε δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με την Interpol.

Στην Κίνα, η αστυνομία πραγματοποίησε 80 συλλήψεις σε εργοστάσιο που φέρεται ότι κατασκεύαζε ψεύτικο εμβόλιο, όπου βρέθηκαν τουλάχιστον 3.000 δόσεις.

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι και Ζαμπιανοί συνελήφθησαν σε αποθήκη στο Γκάουτενγκ της Νότιας Αφρικής, όπου ανακαλύφθηκαν αμπούλες με 2.400 δόσεις.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις.

Το θέμα αναφέρθηκε από την εφημερίδα Sunday Times της χώρας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη η Interpol είπε ότι έλαβε επίσης αναφορές για άλλα κυκλώματα με ψεύτικα εμβόλια.

Η πανδημία του Covid-19 έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μολύνει περίπου 115 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτίμηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ανακοινώνοντας την κατάσχεση των ψεύτικων δόσεων, η Interpol τόνισε ότι κανένα εγκεκριμένο εμβόλιο «δεν διατίθεται προς πώληση στο Διαδίκτυο».

«Οποιοδήποτε εμβόλιο διαφημίζεται σε ιστότοπους ή στο dark web, δεν είναι νόμιμο, δεν έχει δοκιμαστεί και μπορεί να είναι επικίνδυνο», ανέφερε.

Τα εμβόλια είναι ένα ζωτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο ανταγωνισμός είναι έντονος παγκοσμίως για την αγορά διαθέσιμων δόσεων μετά την έγκριση ενός αυξανόμενου αριθμού προϊόντων από τις ιατρικές αρχές τους τελευταίους μήνες.

Τι ακριβώς ανακάλυψαν οι αρχές

Στο Germiston, στη Νότια Αφρική, η αστυνομία βρήκε περίπου 400 φιαλίδια – ισοδύναμο με περίπου 2.400 δόσεις – ψεύτικου εμβολίου, καθώς και «μεγάλη ποσότητα» ψεύτικων μασκών 3Μ, δήλωσε η Interpol.

Μάλιστα δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες από την αποθήκη.

Ο Βισ Νάιντο, εθνικός εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής, δήλωσε ότι η συνεργασία με άλλα κράτη μέλη της Interpol αποδείχθηκε «πολύ αποτελεσματική».

Η Νότια Αφρική άρχισε να εμβολιάζει τον πληθυσμό της στις 17 Φεβρουαρίου μετά από ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά μιας νέας παραλλαγής του Covid-19.

Δεν δόθηκαν πληροφορίες για καμία τοποθεσία ή περισσότερες λεπτομέρειες για το «εργοστάσιο» στην Κίνα.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας δήλωσε ότι η αστυνομία διεξάγει μια «στοχευμένη εκστρατεία για την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων που σχετίζονται με εμβόλια» και θα εντείνει την εποικοδομητική συνεργασία με την Interpol και την αστυνομία σε άλλες χώρες για την αποτελεσματική πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα των ψεύτικων εμβολίων

Ο Γενικός Γραμματέας της Interpol Jürgen Stock δήλωσε ότι αυτό ήταν «μόνο η κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά τα εγκλήματα που σχετίζονται με το εμβόλιο του Covid-19.

Τον Δεκέμβριο, η οργάνωση εξέδωσε μια παγκόσμια προειδοποίηση που προειδοποιούσε την αστυνομία στις 194 χώρες-μέλη της για να προετοιμαστεί για δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που στοχεύουν στα εμβόλια Covid-19 και έδωσε συμβουλές σχετικά με τον εντοπισμό πλαστών ιατρικών προϊόντων.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα συνέλαβε τον «εγκέφαλο» μιας απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που διέθεσε αλατούχο διάλυμα και μεταλλικό νερό ως εμβόλια Covid-19.

Ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε μόνο ως «Kong», είχε ερευνήσει τα σχέδια συσκευασίας πραγματικών εμβολίων πριν κάνει περισσότερες από 58.000 δόσεις.

Ήταν μεταξύ 70 ατόμων που συνελήφθησαν για παρόμοια εγκλήματα.

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, ο Κονγκ και η ομάδα του είχαν κέρδη 18 εκατομμυρίων κινεζικών γουάν (2,78 εκατομμύρια δολάρια, 2 εκατομμύρια λίρες) βάζοντας αλατούχο διάλυμα ή μεταλλικό νερό σε σύριγγες και γεμίζοντας τα ως εμβόλια Covid.

Μια παρτίδα ψεύτικων εμβολίων έγινε λαθραία στο εξωτερικό, αλλά δεν ήταν γνωστό τη στιγμή που είχαν σταλεί.

Σε μια υπόθεση στο Μεξικό τον περασμένο μήνα, η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα για φερόμενη διακίνηση πλαστών εμβολίων Covid-19 στη βόρεια συνοριακή πολιτεία Nuevo León.

Οι ύποπτοι λέγεται ότι προσέφεραν εμβόλια προς πώληση με ισοδύναμο περίπου 2.000 $ ανά δόση σε μια κλινική σε ένα προάστιο του Μοντερέι, στην Καλιφόρνια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο