Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Προειδοποίηση για κύμα επαναμολύνσεων από το στέλεχος της Βραζιλίας

Κοροναϊός : Προειδοποίηση για κύμα επαναμολύνσεων από το στέλεχος της Βραζιλίας

Η παραλλαγή P.1 του κοροναϊού γονάτισε το σύστημα υγείας του Μανάους

Το στέλεχος του πανδημικού κοροναϊού που εμφανίστηκε πέρυσι στη Βραζιλία και ισοπέδωσε το σύστημα υγείας της πόλης Μανάους στον Αμαζόνιο είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό σε σχέση με τον αρχικό ιό και μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από Covid-19, προειδοποιεί διεθνής μελέτη.

Το λεγόμενο βραζιλιάνικο στέλεχος, γνωστό ως P.1 φέρει «έναν μοναδικό συνδυασμό μεταλλάξεων» και επικράτησε έναντι άλλων στελεχών του Μαναούς σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων, διαπιστώνει η μελέτη του Imperial College του Λονδίνου και των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Σάο Πάολο, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε έλεγχο, παρουσιάζεται όμως ως προδημοσίευση.

Μέχρι στιγμής το P.1 έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 20 ακόμα χώρες, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη εκτιμά ότι το στέλεχος του Μανάους είναι 1,4 έως 2,2 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του νέου κοροναϊού.

H πόλη του Μανάους στη ζούγκλα του Αμαζονίου δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πανδημία (Reuters)

Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστόσο η ανάλυση υποδεικνύει ότι το 25 έως 61 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη με προηγούμενα στελέχη θα μολυνθούν ξανά σε περίπτωση που εκτεθούν στο P.1.

Από τις 17 μεταλλάξεις που αναγνωρίστηκαν στο βραζιλιάνικο στέλεχος, οι τρεις αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον ιό να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και είναι ο στόχος όλων των σημερινών εμβολίων.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα, ο Νούνο Φάρια του Imperial College δήλωσε πως μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές το κατά πόσο οι μεταλλάξεις μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Πιστεύω ότι [τα εμβόλια] τουλάχιστον θα προστατεύουν από την εκδήλωση νόσου και πιθανώς και από τη μόλυνση» είπε ο Φάρια σύμφωνα με το Reuters.

Το πρώτο κρούσμα του P.1 καταγράφηκε στις 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο η φυλογενετική ανάλυση του στελέχους υποδεικνύει ότι πρωτοεμφανίστηκε νωρίτερα, γύρω στις αρχές Νοεμβρίου.

«Όταν εξετάσαμε το πόσο γρήγορα επικράτησε το P.1 έναντι άλλων στελεχών, διαπιστώσαμε ότι η αναλογία του Ρ.1 αυξήθηκε από το μηδέν στο 87% σε περίπου οκτώ εβδομάδες» ανέφερε ο Φάρια.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι ο κίνδυνος θανάτου από το P.1 είναι 1,1 με 1,8 φορές μεγαλύτερος, συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού στο Μανάους, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι η αύξηση αυτή ίσως δεν οφείλεται σε αυξημένη παθογένεια αλλά στο γεγονός ότι το σύστημα υγείας του Μανάους κατέρρευσε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024