Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άντριου Κουόμο : Τρίτη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

Άντριου Κουόμο : Τρίτη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλάνε δημόσια για την ανάρμοστη συμπεριφορά του κυβερνήτη, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα των Δημοκρατικών

Η Άννα Ρουτς γνώρισε τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκη Άντονι Κουόμο σε έναν γάμο, τον Σεπτέμβριο του 2019 και αρχικά της έκανε καλή εντύπωση.

Λίγο μετά την πρόποσή του προς τους νεόνυμφους, όμως, ο Κουόμο προσέγγισε την 33χρονη Ρουτς και, ενώ μιλούσαν, την έπιασε χαμηλά στη μέση, σε ένα σημείο που το φόρεμά της άφηνε εκτεθειμένο.

Αφού έβγαλε το χέρι του από τη μέση της, η Ρουτς καταγγέλλει ότι ο Κουόμο της είπε ότι γίνεται «επιθετική» και έπιασε με τα χέρια του τα μάγουλά της, ρωτώντας την αν μπορεί να τη φιλήσει – τόσο δυνατά, που τους άκουσε και μια φίλη της που στεκόταν κοντά. Η Ρουτς θυμάται ότι αναστατώθηκε και αποτραβήχτηκε. Όμως εκείνος την πλησίασε κι άλλο.

«Ήμουν πολύ μπερδεμένη, σοκαρισμένη και ντροπιασμένη», λέει η Ρουτς στους Times της Νέας Υόρκης. Οι αναμνήσεις της επιβεβαιώνονται από τη φίλη της, μηνύματα που είχε ανταλλάξει εκείνη την ημέρα, αλλά και από φωτογραφίες από την τελετή.

«Απέστρεψα το κεφάλι μου και δεν ήξερα τι να πω εκείνη τη στιγμή», τονίζει.

Η κατάθεσή της είναι η τρίτη κατά σειρά που στρέφεται κατά του Κουόμο. Οι δυο προηγούμενες αφορούν σεξουαλική παρενόχληση εργαζόμενών του.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη δεν σχολίασε άμεσα τη μαρτυρία της Ρουτς και παρέπεμψε τους Times σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κουόμο το βράδυ της Κυριακής, στην οποία αναγνώριζε ότι κάποια πράγματα που έχει πει «παρερμηνεύθηκαν ως ανεπιθύμητο φλερτ».

«Στο βαθμό που η οποιαδήποτε ένιωσε έτσι, πραγματικά ζητώ συγγνώμη», ανέφερε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στην ανακοίνωσή του.

Η εμπειρία της Ρουτς έρχεται να ενισχύσει τις καταγγελίες δύο πρώην βοηθών του Κουόμο, παρουσιάζοντας ένα μοτίβο λέξεων και συμπεριφορών που στην καλύτερη περίπτωση έκανε τις τρεις κατά πολύ νεότερές του γυναίκες να αισθανθούν πολύ άβολα.

Η κρίση του κοροναϊού ανέδειξε τον Κουόμο σε ένα από τα «αστέρια» των Δημοκρατικών. Τώρα ο κυβερνήτης τηρεί σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις ρίχνουν βαριά σκιά στην διοίκησή του.

Οι καταγγέλλουσες, αντιθέτως, είναι κάθε άλλο παρά σιωπηλές. Η Σάρλοτ Μπένετ, πρώην βοηθός του Κουόμο που τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση εξέδωσε την πρώτη της δημόσια ανακοίνωση μετά την αποκάλυψη του συμβάντος στους Times της Νέας Υόρκης, λέγοντας ότι η απολογία του Κουόμο, με τη μορφή της ανακοίνωσής του, ήταν θλιβερά ανεπαρκής.

«Αυτές δεν είναι κινήσεις κάποιου που πραγματικά νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνουν», έγραψε η Μπένετ. «Είναι οι πράξεις ενός ατόμου που χρησιμοποιεί την εξουσία του για να αποφύγει τη δικαιοσύνη».

Επιπλέον, η Μπένετ κάλεσε και άλλες γυναίκες, αν είχαν αντίστοιχες ιστορίες για τον Κουόμο, να τις καταθέσουν δημόσια. «Αν επιλέξεις να πεις την αλήθεια σου, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σου. Σου το υπόσχομαι», έγραψε.

Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει τα πρώτα στάδια της έρευνας για την υπόθεση του Κουόμο από την πολιτειακή ανώτατη εισαγγελέα, Λετίσια Τζέιμς.

Στην ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής, ο Κουόμο περιέγραφε «κάποιες από τις παλαιότερες αλληλεπιδράσεις μου με άτομα από το γραφείο», αναφέροντας ότι συχνά «πείραζε» τους υφιστάμενούς του, «ων παιχνιδιάρης» στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί μια «πολύ σοβαρή δουλειά».

Κι αυτό, κατά τη γνώμη του, παρεξηγήθηκε.

«Τώρα καταλαβαίνω ότι οι αλληλεπιδράσεις μου ίσως ήταν αδιάκριτες ή υπερβολικά προσωπικές και ότι κάποια από τα σχόλιά μου, δεδομένης της θέσης μου, έκαναν κάποιους ανθρώπους να αισθανθούν πράγματα που ποτέ δεν ήθελα να νιώσουν».

Η δικηγόρος της Μπένετ, Ντέμπρα Καζ, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του κυβερνήτη, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Κυριακής ότι η σχέση του με την πελάτισσά της ήταν εκείνη ενός μέντορα με την υπάλληλό του, με την οποία έχει σχεδόν 40 χρόνια διαφορά ηλικίας.

«Δε λειτούργησε σαν μέντορας και τα σχόλιά του δεν παρερμηνεύθηκαν από την κυρία Μπένετ», έγραψε η Καζ, που ειδικεύεται σε υποθέσεις παρενοχλήσεων και διάκρισης στον χώρο εργασίας.

«Εκμεταλλεύτηκε την εξουσία του επάνω της για να κάνει σεξ μαζί της», συνέχισε. «Αυτός είναι ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης».

Πράγματι, τη Δευτέρα οι ισχυρισμοί του Κουόμο απορρίφθηκαν από ορισμένους εκπροσώπους των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη – πράγμα σπάνιο. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, που δήλωσε ότι η ανακοίνωση του κυβερνήτη δεν μπορεί να θεωρηθεί απολογία.

«Φάνηκε να λέει ότι απλώς έκανε πλάκα», τόνισε ο ντε Μπλάζιο. «Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι αστεία. Είναι σοβαρή και πρέπει να την παίρνουμε σοβαρά».

Το βράδυ της Δευτέρας, η γερουσιάστρια Κάθλιν Ράις, έγινε το πρώτο μέλος από το κόμμα των Δημοκρατικών που κάλεσε τον Κουόμο να παραιτηθεί.


Ο Κουόμο, που ήδη δέχεται επικρίσεις για τους χειρισμούς του σε σχέση με τους οίκους ευγηρίας στο διάστημα της πανδημίας, αλλά και για τη σκληρή του προσέγγιση στη διακυβέρνηση της πολιτείας, αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από την περασμένη εβδομάδα, όταν η Λίντσεϊ Μπόιλαν, πρώην κορυφαία αξιωματούχο οικονομικής ανάπτυξης, ανάρτησε μακροσκελές κείμενο στο οποίο περιέγραφε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η «σεξουαλική παρενόχληση και το bullying ήταν τόσο διαδεδομένα που όχι μόνο γίνονταν ανεκτά, αλλά θεωρούνταν και αναμενόμενα».

Περιγράφει μια σειρά από άβολες αλληλεπιδράσεις με τον Κουόμο, που συμπεριλαμβάνουν ένα ανεπιθύμητο φιλί το 2018, πράγμα που ο κυβερνήτης διαψεύδει κάθετα.

Την Κυριακή, η Μπένετ διηγήθηκε τη δική της εμπειρία με τον Κουόμο την περασμένη άνοιξη, στην οποία κατά τα λεγόμενά της ο κυβερνήτης της έκανε προσωπικές ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων, φέρεται να τη ρώτησε αν έχει κοιμηθεί ποτέ με άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αν είναι μονογαμική, αλλά και κατά πόσον θεωρεί ότι η ηλικία παίζει ρόλο στις ερωτικές σχέσεις. Η Μπένετ είναι 25 ετών, ο κυβερνήτης 63.

Οι αλληλεπιδράσεις τους αυτές την έκαναν να θεωρήσει, όπως έγραψες τους Times, ότι ο Κουόμο επεδίωκε σεξουαλική σχέση μαζί της.

«Κατάλαβα ότι ο κυβερνήτης ήθελε να κοιμηθεί μαζί μου

», είπε η Μπένετ, που τόνισε ότι αισθάνθηκε αναστάτωση και φόβο. «Και αναρωτιόμουν πώς θα κατάφερνα να τον αποφύγω».

Από την πλευρά της, η Ρουτς, που καταγγέλλει ότι ακόμη και όταν αποτραβήχτηκε από τον Κουόμο στον γάμο όπου γνωρίστηκαν, εκείνος τη φίλησε με το ζόρι στο μάγουλο, δηλώνει:

«Είναι η ατιμωρησία που με σοκάρει. Δεν είχα επιλογή σε αυτό το θέμα. Δεν είχα την επιλογή να αποφύγω τη σωματική του κυριαρχία επάνω μου εκείνη τη στιγμή. Και αυτό με εξοργίζει. Και ακόμη και με ατά που μπορούσα να κάνω, όπως όταν απομάκρυνα το χέρι του από την πλάτη μου, ακόμη και αυτό φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο για εκείνον».

Παγωμένη και σε κατάσταση σύγχυσης, υποστηρίζει η Ρουτς, πόζαρε μαζί με τον Κουόμο  μετά το περιστατικό. Από τη στιγμή που εκείνος απομακρύνθηκε, η φίλη της την προσέγγισε κοιτώντας την ανήσυχη.

«Μόνο όταν η φίλη μου με κοίταξε και με ρώτησε αν είμαι καλά, με τόσο ειλικρινή αγωνία στο πρόσωπό της, κατάλαβα πόσο εμφανώς ανάρμοστη ήταν η συμπεριφορά του εξηγεί η Ρουτς. «Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για εκείνους που στέκονταν γύρω μου».

Σε γραπτό μήνυμα περίπου μια ημέρα αργότερα, η Ρουτς έγραψε στη φίλη της «Είμαι τόσο τσαντισμένη με αυτό τον τύπο».

Αφού κατάφερε να συνέλθει το ίδιο βράδυ, η Ρουτς θυμάται ότι ήλπιζε να καταφέρει να μιλήσει στον κυβερνήτη πριν φύγει από τον γάμο, για να του ζητήσει το λόγο για τη συμπεριφορά του.

Όμως δεν κατάφερε να τον βρει, όπως λέει.

«Θα προτιμούσα απλώς να του το είχα πει εκείνο το βράδυ», εξηγεί στους Times. «Να του πω ότι αυτό δεν ήταν αποδεκτό».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024