Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : SOS για τη βραζιλιάνικη παραλλαγή - Δυο φορές πιο μεταδοτική - Απειλεί και όσους έχουν ήδη περάσει Covid-19

Κοροναϊός : SOS για τη βραζιλιάνικη παραλλαγή – Δυο φορές πιο μεταδοτική – Απειλεί και όσους έχουν ήδη περάσει Covid-19

Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες

Μετά τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κοροναϊού, η προσοχή στρέφεται πλέον σε μια άλλη. Η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κοροναϊού είναι 1,4 έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές και επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.

Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες. Η νέα έρευνα από επιστήμονες πολλών πανεπιστημίων (Οξφόρδης, Imperial Λονδίνου, Σάο Πάουλο κ.α.), με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιολογίας Νούνο Φαρία, η οποία προς το παρόν δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εκτιμά ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19». Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.

Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ισχύει. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «μελέτες που θα αξιολογούν την εμβολιαστική αποτελεσματικότητα σε πραγματικές συνθήκες έναντι της Ρ.1 χρειάζονται επειγόντως».

Πάντως ο δρ Φαρία δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη πως μέχρι στιγμής η Ρ.1 δεν θα ανταποκριθεί στα εμβόλια, τουλάχιστον για την αποτροπή της βαριάς νόσου». «Τα ευρήματα ισχύουν για την πόλη του Μανάους και δεν ξέρω αν έχουν ισχύ και σε άλλα μέρη», πρόσθεσε.

Η Ρ.1 εξαπλώνεται ταχύτατα και, ενδεικτικά, στη βραζιλιάνικη πόλη Μανάους στον Αμαζόνιο η εν λόγω παραλλαγή από μηδενική παρουσία στα κρούσματα, έφθασε το 87% μέσα σε μόνο επτά εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αποτελεί πια σχεδόν το 100%. Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα νέα κρούσματα είναι 10% έως 80% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο στο Μανάους μετά την εμφάνιση της Ρ.1. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα ή αν οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο υπό σχεδόν κατάρρευση σύστημα υγείας της πόλης που δέχεται τρομερή πίεση από τα αυξημένα περιστατικά.

Η Ρ.1 έχει συνολικά περισσότερες από 17 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που είχε ανιχνευθεί στην κινεζική Γουχάν. Τρεις από τις μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός SARS-CoV-2 διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Είναι σωστό να ανησυχούμε για την Ρ.1 και τα νέα αυτά ευρήματα μας δείχνουν το λόγο», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ουίλιαμ Χάνιτζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο ιολόγος Μάικλ Γουορομπέι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα συμφώνησε πως είναι ώρα πια να δοθεί περισσότερη προσοχή στη βραζιλιάνικη παραλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024