Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νίσυρος : Κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος του νησιού - Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Νίσυρος : Κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος του νησιού – Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες επαναβεβαίωσαν παλαιότερη εκτίμησή τους ότι  το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Την κινητοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), προκάλεσε η εμφάνιση κρατήρων και ρωγμών, στην περιοχή της καλντέρας στη Νίσυρο.

Οι επιστήμονες επαναβεβαίωσαν παλαιότερη εκτίμησή τους ότι  το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Σε κατάσταση ηρεμίας το Ηφαίστειο

Ειδικότερα, κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αποτελούμενο από τους Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο, Προϊστ. του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων και Κ. Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο του ιδίου Τμήματος, επισκέφτηκε μεταξύ 14 και 23/02/2021 τη νήσο Νίσυρο με σκοπό να πραγματοποιήσει αυτοψία, παρατηρήσεις και εκτίμηση της επικινδυνότητας όσον αφορά:

  • τα φαινόμενα ρωγματώσεων και βυθίσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή Λακκί του πυθμένα της καλδέρας της Νισύρου και
  • τα φαινόμενα ρωγματώσεων και καταπτώσεων βραχοτεμαχών στην περιοχή της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την εξέλιξη των φαινομένων ρωγμάτωσης και βύθισης των ιζημάτων πλήρωσης του πυθμένα της καλδέρας Νισύρου στην περιοχή Λακκί, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Διαπίστωσε την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας).

Από τις νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές, επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Γεωτεχνικά προβλήματα στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής

Οι επιστήμονες εντόπισαν γεωτεχνικά προβλήματα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου.

Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου όπου ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο.

Το κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία και παρατηρήσεις στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο και διαπίστωσε την ύπαρξη γεωτεχνικών προβλημάτων όπως ρωγματώσεις στο χώρο της Μονής και του περιβάλλοντος αυτής πρανούς (Οξό), διαταραγμένα ασταθή βραχοτεμάχη στα πρανή, ιδιαίτερα κατά μήκος του τμήματος του παράκτιου μονοπατιού που οδηγεί στον όρμο των Χοχλάκων, και άλλα γεωτεχνικής φύσης φαινόμενα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με κατάλληλα σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που θα διατυπωθούν σε σχετική έκθεση.

Εκτός των παραπάνω, επ’ αφορμή της επίσκεψης κλιμακίου της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στη νήσο εκτελέστηκαν εργασίες συντήρησης των υφιστάμενων σταθμών παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο φυσικο-χημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.. Επίσης εγκαταστάθηκε ένας νέος τέτοιος σταθμός παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024