Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To blockchain επεκτείνεται στην αγορά έργων τέχνης

To blockchain επεκτείνεται στην αγορά έργων τέχνης

Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονονίσματα πιστοποιεί τη γνησιότητα ψηφιακών δημιουργιών

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο αμερικανός συλλέκτης τέχνης Πάμπλο Ροντρίγκεζ-Φρέιλ ξόδεψε σχεδόν 67.000 δολάρια για να αγοράσει ένα έργο videoart που μπορούσε τότε να δει δωρεάν στο Διαδίκτυο. Την περασμένη εβδομάδα, το πούλησε για 6,6 εκατομμύρια δολάρια.

Το βίντεο του καλλιτέχνη Beeple, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μάικλ Ουίνκελμαν, συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας που βασίζεται στο blockchain, την τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.

Το blockchain είναι ουσιαστικά ένας δημόσιος κατάλογος ή ψηφιακό «τεφτέρι» όπου καταγράφονται συναλλαγές χωρίς καμία δυνατότητα εκ των υστέρων παρέμβασης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το blockchain πιστοποιεί ότι το έργο είναι μοναδικό, σε αντίθεση με άλλα ψηφιακά έργα που μπορούν να αναπαράγονται επ’ αόριστο.

Λεπτομέρεια του κολάζ «Everydays: The First 5000 Days» του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple (Reuters)

Το βίντεο του Beeple ανήκει σε ένα νέο είδος ψηφιακών «μη ανταλλάξιμων περιουσιακών στοιχείων», ή NFT, των οποίων η δημοφιλία διογκώνεται καθώς επενδυτές και απλοί χρήστες σπεύδουν να αγοράσουν αντικείμενα που υπάρχουν μόνο σε ψηφιακή μορφή.

«Μπορείς να πας στο Λούβρο και να τραβήξεις μια φωτογραφία της Μόνα Λίσα, δεν θα έχει όμως αξία επειδή δεν συνοδεύεται από το provenance ή την ιστορία του έργου» είπε στο Reuters ο Ροντρίγκεζ-Φρέιλ.

Το βίντεο που αγόρασε ο Ροντρίγκεζ-Φρέιλ δεν είναι πλέον διαθέσιμο online, σύμφωνα όμως με το Reuters δείχνει μια γιγάντια φιγούρα που παραπέμπει στον Ντόναλντ Τραμπ να έχει καταρρεύσει στο έδαφος με το σώμα του καλυμμένο με συνθήματα.

Ο όρος «μη ανταλλάξιμο» (non-fungible) αναφέρεται σε περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με όμοια στοιχεία, σε αντίθεση με τα ανταλλάξιμα περιουσιακά στοιχεία όπως τα χαρτονομίσματα, οι μετοχές ή οι ράβδοι χρυσού.

Παραδείγματα τέτοιων περιουσιακών στοιχείων είναι τα ψηφιακά έργα τέχνης ή οι εκτάσεις γης σε εικονικά περιβάλλοντα.

Η OpenSea, εταιρεία που ειδικεύεται στις πωλήσεις NFT, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν από τα 8 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο στα 86,3 εκατ. τον Φεβρουάριο. Έναν χρόνο νωρίτερα, οι μηνιαίες πωλήσεις περιορίζονταν στα 1,5 εκατομμύρια.

Ντεμπούτο στον Christie’s

Παρά το κίνδυνο ζημίας σε περίπτωση που η μόδα σβήσει, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s λάνσαρε για πρώτη φορά δημοπρασία ψηφιακής τέχνης, βγάζοντας στο σφυρί ένα κολάζ του Beeple που υπάρχει μόνο ως NFT.

Λεπτομέρεια του κολάζ «Everydays: The First 5000 Days» του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple (Reuters)

Οι προσφορές έχουν φτάσει τα 3 εκατ. δολάρια και η δημοπρασία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.

«Βρισκόμαστε σε αχαρογράφητα νερά. Στα πρώτα δέκα λεπτά είχαμε πάνω από 100 προσφορές και φτάσαμε στο ένα εκατομμύριο δολάρια» είπε στο Reuters ο Νόα Ντέιβις, ειδικός του Christie’s στη μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη.

Μέχρι σήμερα το τμήμα του ουδέποτε είχε δημοπρατήσει online έργο τέχνης για πάνω από ένα εκατ. δολάρια, επισήμανε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πυρετός των NFT συνδέεται με το λανσάρισμα του δικτυακού τόπου Top Shot του αμερικανικού NBA, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να ανταλλάξουν τα αποκλειστικά δικαιώματα για σύντομα βίντεο από αγώνες.

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη αγορά αφορούσε ένα κάρφωνα του ΛεΜπρόν Τζέιμς που πουλήθηκε για 208.000 δολάρια.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024