Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κρυφό μήνυμα» βρέθηκε στο αλεξίπτωτο του Perseverance στον Άρη

«Κρυφό μήνυμα» βρέθηκε στο αλεξίπτωτο του Perseverance στον Άρη

To χρωματικό μοτίβο φέρεται να κωδικοποιεί ένα αγαπημένο σλόγκαν της NASA

Το άσπρο και λευκό αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseverance κατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αποκρυπτογράφησαν ένα «κρυφό μήνυμα» της NASA.

Όπως αναφέρει ο Guardian, χρήστες του Reddit πιστεύουν ότι το μοτίβο του αλεξίπτωτου κωδικοποιεί τη φράση «Dare Mighty Tnings» («τολμήστε τα μεγάλα» σε ελεύθερη απόδοση) η οποία προέρχεται από ομιλία του Θίοντορ Ρούσβελτ και χρησιμοποείται ως σλόγκαν στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, όπου αναπτύχθηκε το τροχοφόρο ρομπότ.

Το αλεξίπτωτο φαίνεται πως είναι χωρισμένο σε τρεις δακτυλίους στους οποίους το κόκκινο χρώμα αναπαριστά τον αριθμό ένα και το λευκό το μηδέν. Το μήνυμα κρύβεται στον εσωτερικό δακτύλιο, με κάθε λωρίδα του αλεξίπτωτου να αντιστοιχεί σε ένα ψηφίo.

Για παράδειγμα, επτά άσπρες λωρίδες, μια κόκκινη και μετά δύο ακόμα λευκές λωρίδες κωδικοποιούν την αλληλουχία 0000000100 που συμβολίζει το 4 στο δυαδικό σύστημα. Αν προσθέσουμε τον αριθμό 64 καταλήγουμε στο 68, τον κώδικα ASCII για το γράμμα D.

Ο εξωτερικός δακτύλιος φαίνεται πως κρύβει κι αυτός ένα μήνυμα, τις γεωγραφικές συντεταγμένες του JPL: 34°11’58” N 118°10’31” W.

NASA/JPL-Caltech

Το χρωματικό μοτίβο σίγουρα είχε και τεχνική σημασία, αφού επέτρεψε στο Κέντρο Ελέγχου να βεβαιωθεί ότι το αλεξίπτωτο είχε αναπτυχθεί χωρίς να μπερδευτεί.

Είναι πάντως γεγονός ότι η επίμαχη φράση διακρίνεται στον τοίχο της αίθουσας του JPL από όπου οι υπεύθυνοι της αποστολής παρακολούθησαν την επιχείρηση προσεδάφισης την περασμένη Πέμπτη.

Στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, σχολιαστής της NASA δήλωσε: «Κάποιες φορές αφήνουμε μηνύματα στη δουλειά μας για να τα εντοπίσουν άλλοι. Σας προσκαλούμε να κάνετε μια προσπάθεια».

Η NASA έχει εξάλλου χρησιμοποιήσει το σλόγκαν σε αναρτήσεις στο λογαριασμό του Perseverance στο Twitter καθώς και σε ένα βίντεο του 2013 για το ρομπότ Curiopsity, το οποίο είχε τίτλο Dare Mighty Things.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024