Επιστροφή της οικονομίας και της καθημερινής ζωής των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλήρη κανονικότητα σε τέσσερις μήνες, δηλαδή ως το τέλος Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα «στραβώσει» κάτι στο ενδιάμεσο και το σχέδιο θα εξελιχθεί ομαλά. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρουσίασε τον πολυαναμενόμενο «οδικό χάρτη» για την μετά-Covid περίοδο.

Το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή από το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε στις 5 Ιανουαρίου θα γίνει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τζόνσον, στις 8 Μαρτίου, με την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και το πράσινο φως σε πολύ περιορισμένες κοινωνικές συναθροίσεις. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, θα υπάρξουν τέσσερα στάδια σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία θα μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον πέντε εβδομάδων και μία εξονυχιστική αξιολόγηση εκ μέρους των ειδικών.

Η απειλή παραμένει μεγάλη

«Η απειλή παραμένει μεγάλη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά τα βήματα εξαιτίας της αποφασιστικότητας που επέδειξαν οι Βρετανοί πολίτες και της άνευ προηγουμένου επιτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχει καταφέρει να εμβολιάσει περισσότερους από 17,5 εκατ. ανθρώπους».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, στη χώρα έχουν καταγραφεί σχεδόν 130.000 νεκροί – ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως – ενώ το πλήγμα στην οικονομία είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί εδώ και τρεις αιώνες!

Όσον αφορά τα ταξίδια εκτός Βρετανίας – κάτι που ενδιαφέρει άμεσα τους τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους και την Ελλάδα – δεν πρόκειται να επιτραπούν πριν τις 17 Μαΐου, το νωρίτερο. Παράλληλα, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε εμβολιασμένους να ταξιδεύουν συχνότερα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr