Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναΐός: Τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τις νοσηλείες, δείχνει μελέτη στο σύνολο της Σκωτίας

Κοροναΐός: Τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τις νοσηλείες, δείχνει μελέτη στο σύνολο της Σκωτίας

Μείωση των σοβαρών κρουσμάτων έως και 94% με τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca

Οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού στη Σκωτία δείχνουν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας, διαπίστωση που υποδηλώνει ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/ Οξφόρδης είναι άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, δείχνουν τα πορίσματα προκαταρκτικής έρευνας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού της Σκωτίας των 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, έδειξαν ότι από την τέταρτη εβδομάδα μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 85% και 94% αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μας δίδουν πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» δήλωσε ο Αζίζ Σέικ, καθηγητής στο Usher Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και συνεπικεφαλής της έρευνας.

Ο Σέικ προειδοποίησε ωστόσο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Πρόσθεσε όμως πως «τώρα έχουμε εθνικά στοιχεία (…) ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία κατά των νοσηλειών για Covid-19.

Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Σκωτία συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου και της 15ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής χορηγήθηκαν 1,14 εκατομμύρια δόσεις και το 21% του πληθυσμού είχε λάβει την πρώτη δόση.

Στις ηλικίες 80 ετών και άνω -μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τον κοροναϊό -ο εμβολιασμός συνδέθηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας στην τέταρτη εβδομάδα, μετά τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων και από τα δύο εμβόλια.

Ο Τζιμ ΜακΜέναμιν, διευθυντής του τμήματος συμβάντων Covid-19 του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά «καθώς προχωράμε από την προσδοκία σε βάσιμες ενδείξεις του οφέλους από τα εμβόλια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024