Ένας άντρας έχοντας σωματοποιήσει όλα τα ήδη υπάρχοντα σεξιστικά στερεότυπα, είναι λογικό να νιώσει άσχημα αν έχεις θέματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό όμως πρακτικά δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς να ελέγξει άμεσα (τουλάχιστον όχι πάντα).

Ψυχολογικοί παράγοντες

Είναι σίγουρο ότι αν έχει άγχος και δεν περνά καλά την εκάστοτε χρονική περίοδο, αυτό μπορεί να «ξεσπάσει» ή καλύτερα να εκδηλωθεί μέσω της μειωμένης libido.

Η μειωμένη libido δε σημαίνει ότι έχει αποτύχει ως αρσενικό. Σημαίνει ότι πρέπει να δώσει έμφαση στον εαυτό του και να αναρωτηθεί τι του συμβαίνει σε επίπεδο ψυχολογικό και σωματικό.

Αν περνά ακόμη και κατάθλιψη, ή παίρνει φαρμακευτική αγωγή, είναι επίσης λογικό να επηρεάζεται η λειτουργικότητά του στο θέμα της ερωτικής διέγερσης.

Σεξιστικοί παράγοντες

Αυτοί καταλήγουν να συνδέονται με τους ψυχολογικούς. Στην ουσία ως άντρας βιώνει και αυτός σεξισμό απλά σε διαφορετικά συνήθως πράγματα από ότι μια γυναίκα.

Ως άντρας θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό να μπορεί «πάντοτε» να έχει διάθεση για σεξ και μάλιστα να…αποδίδει. Αυτή η πίεση και τα στερεότυπα, προξενούν άγχος και έτσι δημιουργείται μια συνάφεια με άλλους ψυχολογικούς παράγοντες που προφανώς θα έχουν αντίκτυπο.

Μπαίνει στη διαδικασία να μειώνει τον εαυτό του χωρίς να έχει κάνει κάτι ο ίδιος. Εκτός αν μιλάμε για κακή διατροφή και τσιγάρο, στις περισσότερες περιπτώσεις δε «λειτουργεί» στο κρεβάτι, γιατί υποβόσκουν πάρα πολλά εσωτερικά και ψυχολογικά θέματα.

Ο σεξιστικός παράγοντας των «πρέπει», πρέπει δηλαδή τάχα να έχει δουλειά, λεφτά, αμάξι, επιτυχία, δυναμισμό, κυνικότητα, έλλειψη ευαισθησίας. Αυτά τον καθιστούν ακόμη πιο αγχωμένο με αποτέλεσμα να έχει δυσλειτουργία στη στύση του.

Και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο επειδή φοβάται μην «αποτύχει» η επόμενη προσπάθειά του για σεξ. Αν επίσης έχει σχέση με κάποια που τον πιέζει και χρησιμοποιεί τα παραπάνω στερεότυπα, είναι λογικό να νιώθει περαιτέρω πίεση.

Κλινικά

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τεστοστερόνη παράγεται με μειωμένο ρυθμό, όπου όπως προειπώθηκε παίρνει φάρμακα, είχε ενδεχομένως κάποια ασθένεια, ατύχημα και λοιπά, τα οποία διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο πάνω στο όλο θέμα.

Αν ωστόσο βλέπει ότι η κατάσταση αυτή δε βελτιώνεται και νιώθει δυσφορία με αυτό, καλό θα είναι να πάει σε έναν ειδικό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο