Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο : προηγούνται στην ελπίδα οι πλουσιότερες χώρες

Εμβόλιο : προηγούνται στην ελπίδα οι πλουσιότερες χώρες

Το 45% των εμβολίων παγκοσμίως έχουν γίνει στις πλούσιες χώρες της G7, τα μέλη της οποίας δεσμεύτηκαν πάντως σε μια καλύτερη κατανομή των δόσεων με τις φτωχές χώρες. Να σημειωθεί ότι οι επτά χώρες της G7 συγκεντρώνουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού

Περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού είχαν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 107 χώρες ή εδάφη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), βάσει επίσημων πηγών, μέχρι το Σάββατο στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο, περίπου το 45% των εμβολίων έχουν γίνει στις πλούσιες χώρες της ομάδας G7, τα μέλη της οποίας, πάντως, δεσμεύτηκαν σε μια καλύτερη κατανομή των δόσεων με τις φτωχές χώρες. Οι επτά χώρες της G7 συγκεντρώνουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Αξίζει να σημεθωθεί ότι ο αριθμός των 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί θεωρείται μικρότερος του πραγματικού, καθώς δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν επικοινωνήσει νέα δεδομένα εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Τα επτά κράτη μέλη της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) ανακοίνωσαν ότι θα υπερδιπλασιάσουν τη συλλογική στήριξή τους στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ιδίως μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ Covax.

Έως σήμερα, περισσότερες από 9 στις 10 δόσεις (92%) έχουν χορηγηθεί σε χώρες με «υψηλό» εισόδημα ή σε χώρες «άνω του μέσου εισοδήματος» (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα), που συγκεντρώνουν λίγο παραπάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (53%). Μεταξύ των 29 χωρών με «χαμηλό» εισόδημα, μονάχα η Γουινέα και η Ρουάντα άρχισαν τους εμβολιασμούς.

Το Ισραήλ είναι, κατά μακράν, η χώρα που προηγείται, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός της (49%) έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ένας Ισραηλινός στους τρεις (33%) έχει κάνει και τη δεύτερη δόση.

Μεταξύ των άλλων χωρών, οι οποίες έχουν περάσει το όριο του 10% του πληθυσμού τους, έχοντας λάβει τουλάχιστον μία δόση, βρίσκονται η Βρετανία (25%), το Μπαχρέιν (16%), οι ΗΠΑ (13%), η Χιλή (12%), οι Σεϋχέλλες (43%) και οι Μαλβίδες (12%).

Σε απόλυτες τιμές, οι ΗΠΑ προηγούνται με 59,6 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, ακολουθεί η Κίνα με 40,5 εκατομμύρια στις 9 Φεβρουαρίου, η Βρετανία με 17,5 εκατομμύρια, η Ινδία με 10,7 εκατομμύρια και το Ισραήλ με 7,1 εκατομμύρια.

Η ανισότητα έφερε υποσχέσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε οι χώρες της ηπείρου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατομμυρίων μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους.

Σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διανεμήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις πλούσιες χώρες να δώσουν εμβόλια σε φτωχές.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax δεσμεύθηκε να προσφέρει στον COVAX 1,1 δισεκ. δόσεις του υποψηφίου εμβολίου της, ανέφερε την Παρασκευή η Συμμαχία για τον Εμβολιασμό (GAVI), η οποία μαζί με τον ΠΟΥ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024