Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Uber : Απόφαση-σταθμός στη Βρετανία δίνει εργασιακά δικαιώματα στους οδηγούς

Uber : Απόφαση-σταθμός στη Βρετανία δίνει εργασιακά δικαιώματα στους οδηγούς

Η απόφαση δεν αποκλείεται να επηρεάσει εκατομμύρια εργαζομένους του λεγόμενου gig economy

Οι «αυτοαπασχολούμενοι» οδηγοί της Uber στη Βρετανία δικαιούνται εργασιακά δικαιώματα όπως ελάχιστο μισθό και άδεια μετ’ αποδοχών, έκρινε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η απόφαση δεν αποκλείεται να έχει συνέπειες για εκατομμύρια εργαζομένους του λεγόμενου gig economy (οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης ή οικονομία της αρπαχτής σε ελεύθερη απόδοση).

Έπειτα από προσφυγή δύο οδηγών, εργατικό δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε το 2016 ότι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας διαμοιρασμού διαδρομών δικαιούνται παροχές όπως άδειες και διαλείμματα για ξεκούραση.

Όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, οι οδηγοί της Uber στη Βρετανία θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι και δικαιούνται τα ελάχιστα δικαιώματα.

Η αμερικανική Uber κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης και έφερε την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε «ομόφωνα» την προσφυγή, όπως δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ.

«Η νομοθεσία αποσκοπεί στην παροχή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας σε ευάλωτους εργαζομένους που δεν έχουν λόγο στον καθορισμό της αμοιβής τους και τις εργασιακές συνθήκες» εξήγησε.

Η Uber απασχολεί σήμερα περίπου 60.000 οδηγούς στη Βρετανία, από τους οποίους οι 45.000 εργάζονται στην περιοχή του Λονδίνου, μιας από τις σημαντικότερες αγορές για την εταιρεία.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024