Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερχονται (;) τα γρήγορα τεστ αντιγόνων στο σπίτι

Ερχονται (;) τα γρήγορα τεστ αντιγόνων στο σπίτι

Το γρήγορο τεστ θα μπορεί να γίνεται παντού χωρίς να χρειάζονται εργαστηριακές διαδικασίες, το δε αποτέλεσμα θα βγαίνει ανάμεσα σε 15 με 30 λεπτά.

Από 1ης Μαρτίου τα τεστ αντιγόνων θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία. Θα γίνονται προς το παρόν από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα συγκρατηθεί έτσι η πανδημία;

Δωρεάν

Πολύ σύντομα στη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας θα προστεθεί πιο συστηματικά και δωρεάν και το γρήγορο τεστ αντιγόνων.

Το ιδιαίτερο είναι ότι μπορεί να γίνεται παντού χωρίς να χρειάζονται εργαστηριακές διαδικασίες, το δε αποτέλεσμα θα βγαίνει ανάμεσα σε 15 με 30 λεπτά.

Μεταξύ των διαφόρων ειδών τεστ υπάρχουν κι αυτά που γίνονται με επίχρισμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα, ενώ τα πιο σύγχρονα με σάλιο ή δείγμα κοπράνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, πάνω σε μεμβράνη με αντισώματα αντιδρά το αντιγόνο με αποτέλεσμα να παράγεται ένζυμο που οδηγεί στον χρωματισμό της μεμβράνης.

Η αλλαγή χρώματος είναι ορατή μάλιστα δια γυμνού οφθαλμού. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της ανοσοχρωματογραφίας που χρησιμοποιείται για έλεγχο AIDS ή γρίπης.

Μόνο από ειδικευμένο προσωπικό

Η μπατονέτα πρέπει να μπει βαθιά στην φαρυγγική κοιλότητα, αλλά με οδηγίες μπορεί να το κάνει ο καθένας

Πόσο σίγουρα είναι αυτά τα τεστ; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Θεωρητικά για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του τεστ πρέπει από τους 5 θετικούς στον ιό να αναγνωρίζει τουλάχιστον τους 4, και σε 100 μη μολυσμένους να αναγνωρίζει μέχρι 3 ψευδώς θετικούς στον ιό.

Βέβαια, στην πραγματικότητα η απόδοσή του είναι χειρότερη. Μελέτη του RKI έδειξε ότι το γρήγορο τεστ αντιγόνων από 60 ασθενείς με θετικό PCR τεστ αναγνώρισε μόνο ένα 71,7%.

Που σημαίνει ότι ένας στους 3 θετικούς στον ιό πήραν λανθασμένα αρνητικό γρήγορο τεστ. Τα τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν πάρει άδεια για να γίνονται μόνο από ειδικευμένο προσωπικό.

Εξαρτάται από το ιικό φορτίο

«Το αποτέλεσμα του γρήγορου τεστ εξαρτάται από το πόσο βαρύ είναι το ιικό φορτίο στο σώμα» λέει η ειδική σε επιστημονικά θέματα Aνια Μαρτίνι, δημοσιογράφος του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD.

«Εάν το φορτίο είναι μεγάλο, η διαγνωστική ικανότητα του τεστ είναι μεγαλύτερη, εάν είναι μικρότερο, η διάγνωση μπορεί να είναι λιγότερο ακριβής. Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που γίνεται το τεστ. Στα μέχρι τώρα τεστ η μπατονέτα ή ο στυλαιός πρέπει να μπαίνει βαθιά στον φάρυγγα» προσθέτει.

Τελευταία μελέτη του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, όμως, έδειξε ότι ακόμη και ερασιτέχνες μπορούν να κάνουν το τεστ, εάν πάρουν οδηγίες. Το πιο δύσκολο ίσως είναι να πάρει κανείς επίχρισμα από τον ίδιο τον εαυτό του.

Τεστ «πακέτο», εύκολα και με ασφαλή αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν τα γρήγορα τεστ αντιγόνων θα διατίθενται δωρεάν

Και επειδή δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται αποτελέσματα από ένα τεστ που έγινε από ερασιτέχνη, τα γρήγορα τεστ αντιγόνων μπορούν να γίνονται μόνο από εκπαιδευμένη ομάδα ανθρώπων.

Γιατί όταν υπάρχουν πολλά ψευδώς αρνητικά τεστ, κινδυνεύει η κοινότητα από τη μη ελεγχόμενη συμπεριφορά κάποιων που θεωρούν τους εαυτούς τους αρνητικούς στον κοροναϊό.

Το υπουργείο Υγείας θέλει να δημιουργήσει γρήγορα τεστ και σε «πακέτο», εύκολα στη χρήση και με ασφαλή αποτελέσματα.

Ενα πάντως είναι σίγουρο: Μέχρι τώρα τα γρήγορα τεστ έχουν δείξει σωστά αποτελέσματα για λοιμώξεις SARS-CoV-2 μόνο σε ένα 70%.

Η τήρηση των μέτρων

Σημαντικό ποσοστό έχει δείξει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Γιατροί από το ομοσπονδιακό ερευνητικό δίκτυο «Εφαρμοσμένη Επιτήρηση και Ελεγχος» αναφέρουν ότι ένα αρνητικό γρήγορο τεστ δεν θα απελευθερώνει από τις ευθύνες και τα μέτρα, αυτά θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται, ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ειδήμων σε θέματα υγείας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι τα γρήγορα τεστ δεν αναγνωρίζουν μεν όλες τα θετικά κρούσματα, αλλά όλα όσα έχουν μεταδοτικότητα.

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει γενικά. Και επειδή ακόμη δεν υπάρχουν γρήγορα τεστ αντιγόνων για το σπίτι, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, κατά πόσο μπορούν να ανακόψουν την πανδημία.

Τώρα, εάν μια καλά οργανωμένη στρατηγική με γρήγορα τεστ που κάνει ειδικευμένο προσωπικό, θα είχε επιτυχία, είναι μια άλλη ιστορία…

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024