Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιμποβίσι Αρκαδίας: Αυτός είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης - Πώς είναι σήμερα

Λιμποβίσι Αρκαδίας: Αυτός είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης – Πώς είναι σήμερα

Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, και από το οποίο καταγόταν το σόι του πάππου προς πάππου.

Ο Γέρος του Μοριά είναι μια από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης. Πολλές περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας διεκδικούν διαχρονικά τον τίτλο της ιδιαίτερης πατρίδας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μια από τις επικρατέστερες εκδοχές είναι πως καταγόταν από το χωριό Λιμποβίσι Αρκαδίας, ένα μικρό χωριό που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, και από το οποίο καταγόταν το σόι του πάππου προς πάππου.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, πρώτος έφτασε εκεί κυνηγημένος από τους Τούρκους ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Το Λιμποβίσι ήταν τότε όχι απλώς ένας οικισμός, αλλά πραγματικό οχυρό. Εκεί, στην καρδιά του Μαινάλου οργανωνόταν η Επανάσταση όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο η ύπαρξή του είναι πολύ παλιά και έχει μεγάλη ιστορία.

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, η παρουσία και η ύπαρξη του οικισμού σε εκείνο το σημείο φαίνεται πως υπάρχει ήδη από την Ενετοκρατία. Και δεν επρόκειτο για ένα μικρό χωριό αλλά έναν οικισμό με περισσότερους από 400 κατοίκους. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Πελοπόννησο το Λιμποβίσι λέγεται ότι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας. Ωστόσο η ζωή στο χωριό διήρκησε όσο και ο αγώνας για απελευθέρωση.

Κι αυτό γιατί μετά την Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στη Κατσίμπαλη. Σταδιακά, έπαψε να έχει ζωή και στην πραγματικότητα μετατράπηκε σε ένα υπαίθριο μουσείο. Κάτι που αντιλαμβάνεται κάποιος από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί εκεί. Όχι μόνο γιατί εκεί υπάρχει το σπίτι του Κολοκοτρώνη αλλά γιατί κάθε γωνιά πια θυμίζει την Ελληνική Επανάσταση και τους αγώνες.

Πώς είναι το Λιμποβίσι σήμερα

Σήμερα το ιστορικό χωριό είναι σχεδόν έρημο, καθώς με την πάροδο των ετών οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στις πρωτεύουσες της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας ως επί το πλείστον.

Παρόλα αυτά τα σημάδια της ιστορίας παραμένουν ζωντανά στο Λιμποβίσι. Εκεί θα δεις ένα αναστηλωμένο και συντηρημένο κτίριο το οποίο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και της Ελληνικής Επανάστασης. Θα το βρεις ακριβώς δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Παρατηρώντας την αρχιτεκτονική του, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για ένα αντίγραφο του παραδοσιακού κολοκοτρωνέικου σπιτιού. Επίσης εκτός από το μουσείο, έχει αναστηλωθεί και παρακείμενη εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου.

Εκτός από την ιστορική του πλευρά, το χωριό αυτό της Αρκαδίας, ξεχωρίζει σίγουρα και για την φυσική του ομορφιά. Κάτι που θα διαπιστώσεις από την πρώτη στιγμή. Η τοποθεσία του εξάλλου το ομολογεί μιας και είναι χτισμένο στα 1200 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Μαινάλου. Μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό που συναντάς μόνο στις πολύ ορεινές γωνιές της Ελλάδας. Ακόμη και στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές ενώ από την άλλη, το πλάτωμά του αγναντεύει το Μαίναλο και το ιερό Αρκουδόρεμα, το καταφύγιο της Άρκτου των Αρκάδων. Θα κάνεις βόλτα στα στενά και θα δεις τα κτήρια από πέτρα που μοιάζουν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος. Θα θαυμάσεις το πόσο προσεγμένα είναι όλα και θαρρείς ότι από κάποια γωνιά θα εμφανιστεί ο Γέρος του Μοριά με το όπλο του Έτοιμος να υπερασπιστεί για ακόμη μια φορά την ελευθερία της Ελλάδας, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Αν βρεθείς στην περιοχή, θυμίσου ότι πολύ κοντά στο Λιμποβίσι, βρίσκεται το επίσης εγκαταλελειμμένο χωριό Αρκουδόρεμα. Αυτό είναι η κοιτίδα της οικογένειας «Μπλάνας». Και αυτό έχει ιστορική σημασία μιας και εκεί θεωρείται ότι πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι.

Εκεί που γράφτηκε ιστορία…

«Λάμπει ο ήλιος στα βουνά, λάμπει και στα λαγκάδια, λάμπει και στ’ Αρκουδόρεμα, στο έρμο Λιμποβίσι, οπού είν’ οι κλέφτες οι πολλοί, οι Κολοκοτρωναίοι. Φορούν τα πόσια τα χρυσά, τις ασημοπαλάσκες, τις πέντ’ αράδες τα κουμπιά, τις έξι τα τσαπράζια. Αυτοί δεν καταδέχονται τη γης να την πατήσουν. Καβάλα παν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, καβάλα παίρν’ αντίδερο απ’ του παπά το χέρι. Ρίχνουν φλουριά στην Παναγιά, φλουριά και στους αγίους, και στον αφέντη το Χριστό τις ασημένιες πάλες».

Των Κολοκοτρωναίων

Εκείνο που δεν πρέπει να παραλειφθεί είναι ακόμη και η ίδια η ομολογία του ίδιου του Κολοκοτρώνη ότι κατάγεται από το Λιμποβίσι. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στο δικαστήριο μεταξύ άλλων ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο από πού κατάγεται. Ο Κολοκοτρώνης απάντησε χωρίς δισταγμό ότι κατάγεται από το Λιμποβίσι. Ο ακριβός διάλογος έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ονομάζεσαι;

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόθεν κατάγεσαι;

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Από το Λιμποβίσι της επαρχίας Καρυταίνης.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024