Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μύθοι και αλήθειες για τη γυμναστική με βάρη

Μύθοι και αλήθειες για τη γυμναστική με βάρη

Τι ισχύει στην πραγματικότητα για την γυμναστική με τα βάρη;

Τα βάρη είναι μια οικονομική και διαδεδομένη γυμναστική που σας επιτρέπουν την εκτέλεση μιας μεγάλης γκάμας ασκήσεων.

Ωστόσο, πολλά διαβάζετε και ακόμη περισσότερα ακούτε για το πώς οι ασκήσεις με βάρη επηρεάζουν το σώμα σας ή μπορεί να το μεταμορφώσουν (και όχι με την καλή έννοια).

Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με τα βάρη, εμείς σας βοηθάμε να διαχωρίσετε τα γεγονότα από τη… φαντασία.

Οι μύθοι που κυκλοφορούν:

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν βάρη»

Τα βάρη είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη μορφή γυμναστικής. Η αντίληψη ότι τα βάρη σάς «φουσκώνουν» πρόκειται απλώς για έναν διαδεδομένο μύθο. Οι γυναίκες δεν μπορούν να παράγουν (τουλάχιστον όχι με φυσικό τρόπο) τόσο μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης (μία από τις ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση του μεγέθους των μυών) όσο οι άνδρες.

Επομένως, είναι πολύ δύσκολο μια γυναίκα να αυξήσει πολύ τη μυϊκή της μάζα απλά κάνοντας βάρη. Αν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια προπόνηση με βάρη, οι μύες σας θα αυξηθούν σε φυσιολογικό επίπεδο και θα έχετε μια πιο λεπτή σιλουέτα, όχι μια πιο ογκώδη.

«Τα βάρη παχαίνουν»

Στην πραγματικότητα, τα βάρη -ή αλλιώς η μυϊκή ενδυνάμωση- όχι μόνο δεν παχαίνουν, όπως είναι η κοινή αντίληψη, αλλά είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό επειδή συνδέονται άμεσα με τη μυϊκή μάζα. Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Μάλιστα, όταν αυξάνε­ται η μυϊκή μάζα, που είναι υπεύθυνη για τις καύσεις, το σώμα σας ­καίει περισσότερες θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να κάνει τίποτα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα βάρη σάς βοηθούν να καίτε ­περισσότερες θερμίδες, σας βοηθούν και να χάσετε βάρος!

Ειδικά αν σκεφτείτε ότι καθώς μεγαλώνετε μειώνεται η μυϊκή σας μάζα και κατ’ επέκταση ο μεταβολισμός σας, τότε είναι προφανές πόσο σημαντική είναι η μυϊκή ενδυ­νάμωση.

«Οι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν σταματάς να γυμνάζεσαι»

Αυτός είναι ένας διαδεδομένος μύθος εν μέρει εξαιτίας της οπτικής ψευδαίσθησης. Αν σταματήσετε τη γυμναστική και τις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, αναπόφευκτα το σώμα σας θα αλλάξει.

Η μυϊκή σας μάζα θα περιοριστεί και το σωματικό σας λίπος πιθανότατα θα αυξηθεί ανάλογα με τη διατροφή σας. Αυτό οδηγεί τους περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν λανθασμένα ότι οι μύες τους μετατρέπονται σε λίπος.

Στην πραγματικότητα, οι μύες και το λίπος είναι δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα ιστών με διαφορετικές λειτουργίες.

Θυμηθείτε ότι:

Η ζυγαριά δεν μπορεί να σας δώσει μια πλήρη και ακριβή εικόνα της φυσικής σας κατάστασης. Για παράδειγμα, αν συνδυάζετε την τακτική γυμναστική με βάρη με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χάνετε λίπος ενώ παράλληλα να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα, πράγμα το οποίο πρέπει να είναι ο στόχος σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο πώς δείχνει το σώμα σας (και φυσικά μια θετική αλλαγή για την κα

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024