Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αυστραλία προς μετωπική σύγκρουση με την Google

Η Αυστραλία προς μετωπική σύγκρουση με την Google

Η κυβέρνηση λέει πως η εταιρεία πρέπει να πληρώνει τους εκδότες για το περιεχόμενο που αναδημοσιεύει. Η Google απειλεί να αποσυρθεί από τη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να κατατεθεί στο αυστραλιανό κοινοβούλιο το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που θα υποχρέωνε την Google και την Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για το περιεχόμενο που αναδημοσιεύουν στις πλατφόρμες τους.

Εφόσον λάβει διακομματική στήριξη, ο νόμος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εντός του μήνα, παρά την απειλή της Google να αποσύρει τη μηχανή αναζήτησής της από την αυστραλιανή αγορά.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει τη Microsoft ως αναπάντεχο σύμμαχό της. Η εταιρεία κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν ανάλογη νομοθετική ρύθμιση και δήλωσε βέβαιοι ότι η δική της μηχανή, το Bing, μπορεί να καλύψει το κενό σε περίπτωση αποχώρησης της Google.

Η Λουσίντα Λόνγκροφτ, υπεύθυνη κυβερνητικών υποθέσεων και δημόσιας πολιτικής στη Google Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία της πρότεινε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Συνεχίζει όμως να ελπίζει ότι θα εισακουστεί από τους βουλευτές προκειμένου «να καταρτιστεί ένας κώδικας που λειτουργεί για όλους –τους εκδότες, τις ψηφιακές πλατφόρμες και τις επιχειρήσεις και τους χρήστες στην Αυστραλία».

Είχαν προηγηθεί επαφές στελεχών της εταιρείας με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν άκαρπες.

Θέλοντας να προλάβει την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Google παρουσίασε μια νέα υπηρεσία στην Αυστραλία που προσφέρει ειδήσεις για τις οποίες οι εκδότες έχουν αποζημιωθεί.

Η κυβέρνηση δεν έμεινε ικανοποιημένη, θεωρώντας ότι σε αυτού του είδους τις συμφωνίες με εκδότες η Google έχει το πάνω χέρι.

Εφόσον ο νόμος περάσει, η Google είναι πιθανό να κάνει πράξη την απειλή της και να «τροποποιήσει ή αποσύρει» υπηρεσίες της από την αυστραλιανή αγορά, διαμαρτυρόμενη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν της αφήνει εναλλακτική λύση.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει υποχρεώσει τις εταιρείες του Διαδικτύου να πληρώνουν για το περιεχόμενο που αναδημοσιεύουν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Τον Ιανουάριο πάντως η Google κατέληξε σε συμφωνία με τους εκδότες στη Γαλλία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024