Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Γερμανικές... γαρίδες εν μέσω πανδημίας

Κοροναϊός : Γερμανικές… γαρίδες εν μέσω πανδημίας

Ο Τάρεκ Χέρμες δεν ονειρευόταν καν ότι μια μέρα θα γινόταν ιχθυοκαλλιεργητής και συγκεκριμένα ότι θα εκτρέφει γαρίδες.

Την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί στη Γερμανία η ζήτηση για εγχώριες γαρίδες. Πολλοί έχουν σταματήσει να προτιμούν τις εισαγόμενες από Ασία ή Ν. Αφρική.

Αλλαξε προσανατολισμό

Ο Τάρεκ Χέρμες δεν ονειρευόταν καν ότι μια μέρα θα γινόταν ιχθυοκαλλιεργητής και συγκεκριμένα ότι θα εκτρέφει γαρίδες. Σπούδασε γεωπονία και όλα έδειχναν ότι θα εστίαζε στα δάση.

Ομως στα 37 του άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό κι’ από τη γεωπονία μεταπήδησε στις ιχθυοκαλλιέργειες. Πλέον δουλεύει σχεδόν 70 ώρες την εβδομάδα στο νέο του επάγγελμα, στο Γκρόναου του Χιλντεσχάιμ.

Oι εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρείας Neue Meere

Σε ειδικά διαμορφωμένες πισίνες, ο Χέρμες εκτρέφει περίπου 700.000 γαρίδες-τίγρεις σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους.

Αν και μακριά από τις γερμανικές ακτές, οι γαρίδες εκτρέφονται σε ιδανικό περιβάλλον από άποψη βιωσιμότητας. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός στόχος του Χέρμες.

«Νέες θάλασσες»

«Nέες Θάλασσες» (Νeue Meere) είναι το όνομα της εταιρείας του 37χρονου, στην οποία έχουν εισρεύσει γερμανικά αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,04 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον Δεκέμβριο άνοιξε και κατάστημα, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει φρέσκες γαρίδες. Η άλλη επιλογή είναι παραγγελία μέσω διαδικτύου.

Η ζήτηση σε κάθε περίπτωση είναι τεράστια, αναφέρει ο Λούντβιχ φον Μπροκχάουζεν, συνεργάτης της εταιρείας. Οι τιμές κυμαίνονται ως εξής: τα 250 γραμμάρια, δηλαδή 10 γαρίδες, κοστίζουν 20 ευρώ ενώ το κιλό φτάνει τα 69 ευρώ.

Γαρίδες, το trend της πανδημίας

Oι Γερμανοί αγαπούν το καλοκαιρινό γκριλ με γαρίδες

Σε γενικές γραμμές παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση γαρίδας στη Γερμανία την περίοδο της πανδημίας. Ισως γιατί θυμίζει στους Γερμανούς την ξέγνοιαστη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και του αγαπημένου τους καλοκαιρινού γκριλ με θαλασσινά.

«Τη χρονιά του κοροναϊού ο τζίρος έχει αυξηθεί κατά 40%», αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μπερτ Μπέκερ, διευθύνων σύμβουλος της Förde Shrimp από το Κίελο. Από το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρήθηκε επίσης στροφή των καταναλωτών σε τοπικά προϊόντα.

Από ένα ρεπορτάζ

Οσο για τον Τάρεκ Χέρμες, η ιδέα να ασχοληθεί με τις γαρίδες και μάλιστα στη γερμανική ενδοχώρα προέκυψε πριν δέκα χρόνια, μετά από ρεπορτάζ που είχε δει για τις ασιατικές γαρίδες οι οποίες φτάνουν στα ευρωπαϊκά τραπέζια.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια υπερεκμετάλλευση της φύσης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς» λέει.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί στις δικές του εγκαταστάσεις αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα ανανέωσης του νερού και καθαρισμού.

Προς το παρόν εισάγονται στη Γερμανία 50.000 τόνοι γαρίδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βέκερ, ο οποίος είναι συγχρόνως και αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Ιχθυοκαλλιεργητών, οι γερμανικές εταιρείες παράγουν περίπου 100 τόνους γαρίδας ετησίως.

Βλέπουν προοπτική

Πρόκειται για εταιρείες από το Αμβούργο και την Εσση μέχρι τη Βαυαρία. Ειδικοί πάντως βλέπουν προοπτική στον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

«Είναι εφικτό ο κλάδος να αναπτυχθεί περαιτέρω, αν διατηρηθούν υπό έλεγχο το κόστος παραγωγής και οι τιμές πώλησης» αναφέρει τέλος ο Ματιέ Σλάτερ από το Ινστιτούτο Αλφρεντ Βέγκενερ του Μπρεμερχάφεν, το οποίο εστιάζει στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024