Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυναμώνουν οι φωνές για υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας – Η έρευνα του CDC και το παράδειγμα Τσιόδρα

Δυναμώνουν οι φωνές για υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας – Η έρευνα του CDC και το παράδειγμα Τσιόδρα

Διπλή μάσκα και σωστή εφαρμογή της προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον Covid-19

Η σωστή χρήση της μάσκας και η χρήση διπλής μάσκας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στον νέο κοροναϊό, υποστηρίζει μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στα πειράματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη, μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων  που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.

Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.

Όταν και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 95% των σταγονιδίων.

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως μια πιο «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας, δένοντας πιο σφιχτά- με κόμπους- στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και προσαρμόζοντάς την ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα πλευρικά κενά, μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας την φοράω σφιχτά,  λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.

Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλένσκι υποστήριξε  ότι τα ευρήματα της μελέτης «υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής χρήσης μάσκας και της σιγουριάς ότι ταιριάζει στενά και άνετα πάνω στη μύτη και το στόμα μας».

Η Ουαλένσκι είπε, επίσης ότι το CDC δεν θα αλλάξει την σύστασή του που θέλει όλους όσοι είναι πάνω από 2 ετών να πρέπει να φορούν μάσκα όταν συναντώνται με κάποιον με τον οποίο δεν ζουν μαζί.  Ωστόσο, το CDC θα ανανεώσει την σύστασή του «για να παρέχει νέες επιλογές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της εφαρμογής μάσκας», δήλωσε.

Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων: Στο τραπέζι η υποχρεωτική διπλή μάσκα

Από την πλευρά του σήμερα ο  Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της επιτροπής εμπιειρογνωμόνων, κ. Γκίγκας, αποκάλυψε πως στο τραπέζι των μέτρων που συζητά η Επιτροπή βρίσκεται και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

«Μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει. Μπορεί να αναθεωρήσουμε για παράδειγμα τις μάσκες. Έχουμε αρχίσει μία συζήτηση στην επιτροπή για διπλή μάσκα υποχρεωτική. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Υπάρχει μία συζήτηση αυτό τον καιρό και διεθνώς και στη χώρα. Υπάρχουν κενά. Αυτή τη στιγμή, οι μάσκες δεν φοριούνται σωστά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να βάζει τη μάσκα σωστά».

Με διπλή μάσκα και ο Τσιόδρας

Τις προάλλες πάντως και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε με διπλή μάσκα στη Βουλή, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι και ο κ. Χαρδαλιάς είχε εμφανιστεί με διπλή μάσκα, όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου σημειώθηκε μεταλλαγμένος (νοτιοαφρικανικός) ιός από έναν ιερωμένο.

Πάντως την καλύτερη εκδοχή για τη διπλή μάσκα του κ. Τσιόδρα έδωσε ένας καθηγητής: «Στις μεταλλαγμένες μορφές του ιού μπορεί για προστασία, να χρησιμοποιηθεί η διπλή μάσκα». Αλλά και αυτή η εκδοχή συζητείται αφού οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα για τη χρησιμότητα της διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους, λόγω της μετάλλαξης του ιού.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024