Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Επιστήμονες εντόπισαν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε νυχτερίδες

Κοροναϊός : Επιστήμονες εντόπισαν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε νυχτερίδες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Sars-CoV-2 εμφανίστηκε σε ένα ζώο, που μοιάζει με νυχτερίδα, πριν εξαπλωθεί στον άνθρωπο. Η ακριβής προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη και έχει διερευνηθεί από ομάδα, που έχει σταλεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Επιστήμονες αποκάλυψαν ότι οι κοροναϊοί που σχετίζονται με το Sars-CoV-2 μπορεί να κυκλοφορούν σε νυχτερίδες σε πολλά μέρη της Ασίας.

Σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν έναν ιό που ταιριάζει με τον ιό που προκαλεί το Covid-19 σε νυχτερίδες που βρίσκονται σε καταφύγιο άγριας ζωής στην ανατολική Ταϊλάνδη και προβλέπουν ότι παρόμοιοι κοροναϊοί μπορεί να υπάρχουν σε νυχτερίδες σε πολλά ασιατικά έθνη και περιοχές.

Η ανακάλυψη επεκτείνει την περιοχή στην οποία έχουν εντοπιστεί σχετικοί ιοί σε απόσταση 4.800 χλμ. και δίνει ενδείξεις για το πώς θα μπορούσε να εμφανιστεί ο Covid-19.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δειγματοληψία ήταν περιορισμένη, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι οι κορoναϊοί «με υψηλό βαθμό γενετικής συγγένειας με τον Sars-CoV-2 υπάρχουν ευρέως σε νυχτερίδες σε πολλά έθνη και περιοχές στην Ασία». Η περιοχή περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, ανέφεραν οι ερευνητές σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Sars-CoV-2 εμφανίστηκε σε ένα ζώο, που μοιάζει με νυχτερίδα, πριν εξαπλωθεί στον άνθρωπο. Η ακριβής προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη και έχει διερευνηθεί από ομάδα, που έχει σταλεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ποιος είναι ο ιός RacCS203

Στην τελευταία έρευνα, ένας επικεφαλής της ομάδας, ο Lin-Fa Wang του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης εντόπισε έναν στενό συγγενή του Sars-CoV-2 σε νυχτερίδες πεταλοειδούς που διατηρούνται σε ένα τεχνητό σπήλαιο σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Ταϊλάνδη. Ο ιός, που ονομάζεται RacCS203, είναι πολύ κοντά στον γενετικό κώδικα του Sars-CoV-2, με ομοιότητα 91,5% στα γονιδιώματά τους.

Συνδέεται επίσης στενά με έναν άλλο κοροναϊό – που ονομάζεται RmYN02 – που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στο Yunnan της Κίνας με 93,6% ομοιότητα με το γονιδίωμα του Sars-CoV-2. «Χρειάζεται περισσότερη επιτήρηση στα ζώα» δήλωσε ο καθηγητής Wang.

«Για να βρεθεί η πραγματική προέλευση, το έργο παρακολούθησης πρέπει να ξεπεράσει τα σύνορα της Κίνας».

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ικανότητα των κοροναϊών να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών θηλαστικών, για παράδειγμα γάτες, σκύλους και μινκ. Μεταπηδώντας από είδος σε είδος, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί σε ένα νέο παθογόνο, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει πώς εμφανίστηκε ο Covid-19.

Ο δρ Thiravat Hemachudha από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ήταν μέλος της ομάδας διεθνών ερευνητών και θεωρεί πως οι ιοί που βρέθηκαν σε νυχτερίδες στην Ταϊλάνδη και την Κίνα λειτουργούν ως «ένα τέλειο πρότυπο που μπορεί να ανασυνδυαστεί με άλλους και τελικά να εξελιχθεί ως νέο αναδυόμενο παθογόνο, όπως ο ιός Covid-19» είπε.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αντισώματα σε νυχτερίδες και παγκολίνους που κατασχέθηκαν στη νότια Ταϊλάνδη. Τα αντισώματα μπόρεσαν να εξουδετερώσουν τον πανδημικό ιό, ο οποίος αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι οι κοροναϊοί που σχετίζονται με το Sars-CoV-2 κυκλοφορούν στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως ανέφεραν.

Σχολιάζοντας, ο καθηγητής Martin Hibberd της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογράμμισαν την ευρεία κατανομή νυχτερίδων και ιών που μπορεί να περιλαμβάνουν τον δημιουργό της τρέχουσας επιδημίας. «Απαιτείται περαιτέρω εργασία για να καταλάβουμε πώς ο Sars-CoV-2 πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους, με τους πρόσφατους ερευνητές του ΠΟΥ στην Ουχάν να δείχνουν ότι μέχρι τώρα, αυτά δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία για το πώς συνέβη αυτό» σημείωσε.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024