Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H αποτυχία εμβολιασμού των φτωχών «θα κοστίσει τρισεκατομμύρια στην οικονομία»

H αποτυχία εμβολιασμού των φτωχών «θα κοστίσει τρισεκατομμύρια στην οικονομία»

Τρεις ανεξάρτητες μελέτες προειδοποιούν ότι η ανισότιμη διάθεση των εμβολίων θα πλήξει και τις ανεπτυγμένες χώρες

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση της πανδημίας κινδυνεύει να επιβραδυνθεί ή να εκτροχιαστεί λόγω της καθυστέρησης στον εμβολιασμό των αναπτυσσόμενων χωρών, προειδοποιούν εκθέσεις οικονομολόγων.

Από τις 119,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, το 40% αντιστοιχεί στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δείχνουν στοιχεία που συλλέγει το Bloomberg.

Οι ανεπτυγμένες χώρες προηγούνται με μεγάλη διαφορά. Στην Αφρική, μόνο η Αίγυπτος, το Μαρόκο, οι Σεϋχέλλες και η Γουινέα έχουν αναφέρει ότι ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.

Πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου προειδοποιεί ότι η άνιση κατανομή εμβολίων θα στερήσει από την παγκόσμια οικονομία 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαφορετική έκθεση της Rand Corporation εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει στα 1,2 τρισεκατομμύρια τον χρόνο.

Οι ζημίες δεν αφορούν μόνο τις φτωχότερες οικονομίες του πλανήτη. Ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν οικονομικές συνέπειες, καθώς η παράταση της επιδημίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μειώσει τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες και θα παραλύσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων.

Και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω από νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού που ξεπηδούν λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Rand, ο λεγόμενος εθνικισμός των εμβολίων θα μπορούσε να κοστίσει στις χώρες υψηλού εισοδήματος 119 δισ. δολάρια τον χρόνο, ενώ η διάθεση εμβολίων στις φτωχότερες χώρες θα κόστιζε μόλις 25 δισ.

Το μεγαλύτερο πλήγμα σε απόλυτα νούμερα θα δεχθούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, σύμφωνα με τη Rand.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, την οποία συνέταξαν ερευνητές του τουρκικού Πανεπιστημίου Koc και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι προηγμένες οικονομίες θα επωμιστούν το 49% του κόστους μιας παρατεταμένης πανδημίας ακόμα και αν εμβολιάσουν στο μεταξύ όλο τον πληθυσμό τους.

Μια τρίτη έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson προειδοποιεί ότι «η πανδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο παρά μόνο αν έχει τεθεί υπό έλεγχο παντού».

«Αν η κατάσταση της δημόσιας υγείας ξεφύγει κάπου, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την τοπική οικονομία» είπε στο Bloomberg η Μόνικα ντε Μπόλι, μέλος της συντακτικής ομάδας.

«Δυστυχώς, όμως, δεν είμαι σίγουρη ότι ετοιμάζεται κανείς να κάνει κάτι για αυτό» προειδοποίησε.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024