Το εμβόλιο Covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και κατά του βρετανικού στελέχους του κοροναϊού που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το πανεπιστήμιο.

Μελέτη που δεν έχει ακόμα ελεγχθεί αλλά παρουσιάζεται ως προδημοσίευση δείχνει ότι το εμβόλιο προλαμβάνει το 75% των συμπτωματικών λοιμώξεων από το βρετανικό στέλεχος B.1.1.7., γνωστό και ως παραλλαγή του Κεντ, συγκριτικά με 84% στην περίπτωση του αρχικού πανδημικού στελέχους.

Η ίδια μελέτη δείχνει επίσης ότι, ακόμα και σε περίπτωση λοίμωξης ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απελευθερώνονται αντίγραφα του ιού, ένδειξη ότι το εμβόλιο επιβραδύνει την επιδημία.

Ακόμα, το πανεπιστήμιο διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με την AstraZeneca προκειμένου να τροποποιήσει το εμβόλιο αν αυτό καταστεί αναγκαίο λόγω της εμφάνισης άλλων παραλλαγών του ιού.

Η μελέτη βασίστηκε σε μοριακά τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που έδινε κάθε εβδομάδα μια υποομάδα των εθελοντών της κλινικής μελέτης του εμβολίου. Εκατοντάδες δείγματα εξετάστηκαν το διάστημα 1 Οκτωβρίου – 14 Ιανουαρίου στη Βρετανία, κατά το οποίο η παραλλαγή του Κεντ είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Βρετανός αξιωματούχος της εκστρατείας εμβολιασμού δήλωσε στο Reuters ότι η AstraZeneca παρέδωσε στις ρυθμιστικές αρχές πρόσθετα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στα άτομα άνω των 65 ετών.

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 υποεκπροσωπήθηκε στις κλινικές δοκιμές, κάτι που οδήγησε ορισμένες χώρες να εγκρίνουν τη χρήση του εμβολίου μόνο σε νεαρότερα άτομα.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγηθεί σε πολίτες μέχρι 64 ετών.

Η Ελλάδα θα παραλάβει 410.000 δόσεις του εμβολίου στις 8 Φεβρουαρίου και ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 12 του μήνα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr