Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπόκο Χαράμ : Μια αιχμάλωτη δραπετεύει, αλλά η πόλη της αναζητά ακόμη τα χαμένα κορίτσια της

Μπόκο Χαράμ : Μια αιχμάλωτη δραπετεύει, αλλά η πόλη της αναζητά ακόμη τα χαμένα κορίτσια της

Δεκάδες κορίτσια από το Τσιμπόκ αγνοούνται ακόμη, με τις οικογένειές τους να χάνουν μέρα με τη μέρα την ελπίδα ότι θα τις ξαναδούν ζωντανές

Πριν επτά χρόνια, η ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση Μπόκο Χαράμ απήγαγε περισσότερες από 250 νεαρές γυναίκες από την πόλη Τσιμπόκ της Νιγηρίας. Αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον ένα ακόμη από αυτά τα κορίτσια κατάφερε να δραπετεύσει από τους απαγωγείς της, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς της αλλά και τοπικούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την Χαλίμα Αλό Μαϊγιάνγκα που ενημέρωσε τηλεφωνικά την οικογένειά της την περασμένη Πέμπτη ότι ανήκε στις εκατοντάδες αιχμάλωτες που κατάφεραν να ξεφύγουν κατά τη διάρκεια επίθεσης του νιγηριανού στρατού εναντίον των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ στο δάσος Σαμπίσα στα βορειοανατολικά της χώρας.

Το Chibok Association, που ιδρύθηκε μετά την απαγωγή 276 κοριτσιών από το σχολείο τους το 2014, υποστηρίζει ότι πολλές ακόμη νεαρές γυναίκες κέρδισαν την ελευθερία τους στη διάρκεια αυτής της επίθεσης. Πάνω από 100 ακόμη είχαν απελευθερωθεί το 2016 και το 2017, μετά την καταβολή λύτρων και την απελευθέρωση ορισμένων ανταρτών της Μπόκο Χαράμ από την κυβέρνηση.

«Η Χαλίμα ήταν κλαμένη. Μας είπε ότι ήταν με τον στρατό και χρειαζόταν μερικά ρούχα γιατί δεν έχει τίποτα», δήλωσε η μητέρα της στη Wall Street Journal. «Πιστεύαμε ότι δεν θα την ξαναβλέπαμε ποτέ».

Η Μαϊγιάνγκα, που σήμερα είναι 22 ετών, ήταν 15 όταν την απήγαγαν τη νύχτα πριν τις τελικές εξετάσεις της τάξης της. Η μεγαλύτερη αδερφή της, η Μαριάμ, κατάφερε να δραπετεύσει το 2017 μαζί με τον γιο της, ένα βρέφος που απέκτησε εντός του εξαναγκαστικού γάμου της με έναν τζιχαντιστή.

«Άνθρωποι έρχονται να γιορτάσουν μαζί μας», λέει η αδερφή της. «Ανυπομονώ να ξαναδώ την αδερφή μου».

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Νιγηρίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση στη WSJ. Ένας αξιωματούχος ασφαλείας της χώρας δήλωσε ότι ο στρατός είχε καταλάβει ότι ορισμένες από τις γυναίκες που δραπέτευσαν κατάγονται από το Τσιμπόκ. Ένας άλλος υποστηρίζει ότι επιβεβαίωσαν ότι πάνω από 100 γυναίκες έχουν απελευθερωθεί.

Αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας σημειώνουν ότι η νέα επίθεση δείχνει πως ο στρατός έχει ανακτήσει το πάνω χέρι μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο αδυνατούσε να συγκρατήσει τους τζιχαντιστές, που επεκτείνονταν όλο και περισσότερο και γίνονταν πιο θρασείς.

Τα λύκεια παραμένουν στο στόχαστρο της Μπόκο Χαράμ. Τον Δεκέμβριο, 344 μαθητές απήχθησαν από σχολείο αρρένων στην πολιτεία Κατσίνα, όμως απελευθερώθηκαν μετά από καταβολή λύτρων, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας της Νιγηρίας.

Η απαγωγή των κοριτσιών του Τσιμπόκ από τη Μπόκο Χαράμ είχε οδηγήσει σε παγκόσμια εκστρατεία για την ασφαλή επιστροφή τους στις οικογένειές τους. Για λίγο καιρό, ήταν οι πιο διάσημες όμηροι του πλανήτη. Το hashtag #BringBackOurGirls προκάλεσε μια διεθνή επιχείρηση διάσωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που αξιοποίησε δορυφόρους και drones που πετούσαν πάνω από το δάσος Σαμπίσα ψάχνοντας για τις αιχμάλωτες.

Μετά την είδηση της απόδρασης της Μαϊγιάνγκα, κι άλλες οικογένειες του Τσιμπόκ περιμένουν με ανυπομονησία, ελπίζοντας ότι θα ακούσουν κάτι και για τις δικές τους κόρες που είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι δεν θα δουν ποτέ ξανά. Όμως δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ελπίδες της κοινότητες διαψεύδονται, με την είδηση ότι ορισμένα κορίτσια δραπέτευσαν να έχει αποδειχθεί ψευδής πολλές φορές στο παρελθόν.

Η Ρεμπέκα Σάμιουελ, μητέρα της Σάρα, ενός από τα αιχμάλωτα κορίτσια, διηγείται στη WSJ ένα πολύ ζωντανό όνειρο που είδε το βράδυ της Πέμπτης. Η κόρη της ήταν ζωντανή, ήταν καλά και είχε γυρίσει στην αγκαλιά της.

«Το πρωί μίλησα στον άνδρα μου για αυτό το όνειρο», θυμάται. «Δεν έχω σταματήσει να προσεύχομαι για την επιστροφή της κόρης μου από τη μέρα που την απήγαγαν, το 2014».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024