Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μάτι του κυκλώνα : Δείτε αεροφωτογραφίες και δορυφορικές λήψεις από αυτό το καιρικό φαινόμενο

Το μάτι του κυκλώνα : Δείτε αεροφωτογραφίες και δορυφορικές λήψεις από αυτό το καιρικό φαινόμενο

Η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση του κυκλώνα εμφανίζεται στο μάτι και μπορεί να είναι έως και 15% χαμηλότερη από την πίεση έξω από την καταιγίδα

Το μάτι είναι μια περιοχή κυρίως ήρεμου καιρού στο κέντρο των τροπικών κυκλώνων. Το μάτι μιας καταιγίδας είναι μια περίπου κυκλική περιοχή, συνήθως διαμέτρου 30–65 χιλιομέτρων (19–40 μίλια).

Το μάτι του κυκλώνα

Περιβάλλεται από το λεγόμενο «eyewall», ένα δαχτυλίδι από πανύψηλες καταιγίδες όπου εμφανίζονται τα πιο σοβαρά και έντονα καιρικά φαινόμενα και οι ισχυρότεροι άνεμοι.

Το πιο επικίνδυνο και καταστροφικό μέρος ενός τροπικού κυκλώνα είναι το μέρος γύρω από το μάτι. Εκεί οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι, οι βροχοπτώσεις είναι βαρύτερες και τα σύννεφα ανεβαίνουν από την επιφάνεια της Γης σε ύψος 15.000 μέτρων (49.000 πόδια), σύμφωνα με τη britannica.

Η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση του κυκλώνα εμφανίζεται στο μάτι και μπορεί να είναι έως και 15% χαμηλότερη από την πίεση έξω από την καταιγίδα.

Το μάτι σε δυνατούς τροπικούς κυκλώνες, χαρακτηρίζεται από ελαφρούς ανέμους και καθαρό ουρανό, περιτριγυρισμένο από όλες τις πλευρές από ένα eyewall.

Σε ασθενέστερους τροπικούς κυκλώνες, το μάτι είναι λιγότερο καλά καθορισμένο και μπορεί να καλυφθεί από την κεντρική πυκνή συννεφιά, μια περιοχή με ψηλά, πυκνά σύννεφα που εμφανίζονται έντονα στις δορυφορικές εικόνες.

Πιο αδύναμες ή μη οργανωμένες καταιγίδες μπορεί επίσης να διαθέτουν ένα μάτι που δεν περιβάλλεται τελείως από καταιγίδες.

Σε όλα τα συστήματα αυτά, ωστόσο, το μάτι είναι η θέση της ελάχιστης βαρομετρικής πίεσης της καταιγίδας – όπου η ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας είναι η χαμηλότερη, σύμφωνα με το en.wikipedia.

Φώτο

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024