Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μονοκλωνικά αντισώματα «αναποτελεσματικά» στις μεταλλάξεις του κοροναϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα «αναποτελεσματικά» στις μεταλλάξεις του κοροναϊού

Οι θεραπείες στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού που παρουσιάζει αλλαγές στα νέα στελέχη

Καμία από τις τρεις εγκεκριμένες θεραπείες αντισωμάτων δεν δείχνει να είναι αποτελεσματική και στα τρία μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού που εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.

Την είδηση μεταδίδει «αποκλειστικά» ο δικτυακός τόπος του Guardian επικαλούμενος αδημοσίευτες μελέτες και δηλώσεις κορυφαίου Βρετανού ειδικού.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, μια από τις σημαντικότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων πνευμονίας Covid-19, στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον κοροναϊό να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα νέα στελέχη που αναγνωρίστηκαν σε Βρετανία, Νότιο Αφρική και Βραζιλία φέρουν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, οι οποίες φαίνεται πως αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και καθιστούν ανίσχυρες τις θεραπείες αντισωμάτων.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ονομάζονται έτσι επειδή παράγονται από κλωνοποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και αναγνωρίζουν μόνο μία συγκεκριμένη θέση (επίτοπο) του ιού.

Η πρώτη τέτοια θεραπεία παρουσιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron και χορηγήθηκε στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη διάγνωσή του. Έκτοτε έχουν λάβει έγκριση δύο ακόμα αντίστοιχες θεραπείες των εταιρειών Eli Lilly και GlaxoSmithKline.

«Η πρόκληση εμφανίστηκε τα Χριστούγεννα όταν εμφανίστηκαν οι νεες παραλλαγές του ιού –ιδιαίτερα αυτές  της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Οι αλλαγές στις πρωτεΐνες-ακίδες του ιού ουσιαστικά αχρηστεύουν τα αντισώματα» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Νικ Κάμακ, επικεφαλής της προσπάθειας ανάπτυξης νέων θεραπειών στον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wellcome Trust.

«Βασικά, οι περισσότερες από τις θεραπείες αντισωμάτων για την Covid-19, οι οποίες θα έλεγα ότι είναι θεραπείες πρώτης γραμμής, χάνονται λόγω των ποικιλιών της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας» είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η θεραπεία της GlaxoSmithKline είναι αποτελεσματική στο νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο στέλεχος αλλά όχι στο βρετανικό. Για τις δύο άλλες θεραπείες ο Guardian επικαλείται δύο αδημοσίευτες μελέτες, μία στη Νότια Αφρική και μια δεύτερη στην Κίνα, οι οποίες υποδεικνύουν ότι τα αντισώματα παρουσιάζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του νοτιοαφρικανικού και του βρετανικού στελέχους.

Ο Κόμακ τόνισε πάντως ότι άλλες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων υποβάλλονται σε δοκιμές, κάτι που σημαίνει ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν».

Επισήμανε επίσης ότι η Eli Lilly και η GlaxoSmithKline ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι διεξάγουν κλινική μελέτη στην οποία θα δοκιμαστεί συνδυασμός των θεραπειών τους.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024