Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νανομηχανικοί έφτιαξαν μηχανισμό που εντοπίζει τον κοροναϊό στην μάσκα

Νανομηχανικοί έφτιαξαν μηχανισμό που εντοπίζει τον κοροναϊό στην μάσκα

Έτσι, θα μπορέσουν να προβλεφθούν εξάρσεις σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων

Όσο ο κοροναϊός συνεχίζει να μας απειλεί, οι επιστήμονες, οι οποίοι βελτιώνουν συνεχώς τα εργαλεία εντοπισμού και αντιμετώπισης του ιού, μας δίνουν ελπίδες καθημερινά για την εξέλιξη της πανδημίας. Έτσι, νανομηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του San Diego δημιούργησαν έναν μηχανισμό, ο οποίος ενσωματώνεται στις κοινές μάσκες προσώπου και μπορεί να εντοπίσει τον κορωνοϊό στον αέρα στον οποίο βρισκόμαστε και αναπνέουμε.

Πρόκειται για μια λωρίδα που αλλάζει χρώμα και η λειτουργία του μοιάζει με εκείνο ενός κλασικού τεστ εγκυμοσύνης. Αυτό το κιτ θα δίνει στο άμεσο μέλλον σε όλους να αξιολογούν την ασφάλεια του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Η ερευνητική ομάδα που διαμόρφωσε αυτό το εξαιρετικό εργαλείο έλαβε επιδότηση 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων από τμήμα του Αμερικάνικου Συστήματος Υγείας, κάτι που δείχνει πόσο ελπιδοφόρο είναι σαν μέσο εντοπισμού του ιού.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μικρό τεστ κιτ που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος κάθε μάσκας και το οποίο μπορεί να παραχθεί μαζικά στο ελάχιστο ποσό των 0,025 λεπτών ανά μηχανισμό. Αφού αναπνεύσουμε μέσα από τη μάσκα για 4-5 ώρες, αρκετά σωματίδια θα είναι διαθέσιμα ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ήρθαμε σε επαφή με τον ιό κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε κάποιο χώρο.

«Με πολλούς τρόπους, οι μάσκες είναι ο ιδανικός αισθητήρας που φοράμε στον σύγχρονο κόσμο μας», σχολίασε ο Jesse Jokerst, καθηγητής νανομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Παίρνουμε κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν ήδη και του δίνουμε νέο σκοπό, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα και εύκολα νέες μολύνσεις και να προστατεύσουμε τις κοινότητες», προσέθεσε.

Για να εντοπίσει τον ιό, το άτομο θα σπάει ένα πλαστικό σημείο του κιτ, το οποίο αμέσως θα απλώνεται στη λουρίδα σε υγρή μορφή και ανάλογα με το χρώμα θα φαίνεται αν ήρθε σε επαφή με τον ιό ή όχι. Η λωρίδα θα γίνεται μπλε ή κόκκινη.

Σύμφωνα με την ίδια την ερευνητική ομάδα, το επίτευγμά τους αυτό είναι ιδανικό για τις φυλακές, τις δομές, τα νοσοκομεία και σε άλλα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους για πολλές ώρες. Έτσι, τα κιτ θα μπορούσαν να προλάβουν εξάρσεις σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024