Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεοδωρίδου : Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 - Αναξιόπιστα τα αποτελέσματα

Θεοδωρίδου : Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 – Αναξιόπιστα τα αποτελέσματα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κυμαίνεται στο 60% και μετά τη δεύτερη δόση στο 82%. «Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αναποτελεσματικό εμβόλιο, απλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών εξέφρασε η Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου υπήρξε μικρός αριθμός συμμετεχόντων μεγάλης ηλικίας, κάτι που καθιστά τα αποτελέσματα για τους 65 και άνω αναξιόπιστα.

«Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κυμαίνεται στο 60% και μετά τη δεύτερη δόση στο 82%. «Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αναποτελεσματικό εμβόλιο, απλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των επιτροπών των χωρών της Ευρώπης για το θέμα της αποτελεσματικότητας στους άνω των 65, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό Ebola.

«Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορoνaϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό» είπε.

«Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, η κ. Θεοδωρίδου υπήρξε καθησυχαστική και είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός, καθώς τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντί τους.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024