Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
GameStop : Οι μικροεπενδυτές του Reddit στρέφουν την προσοχή τους στον άργυρο

GameStop : Οι μικροεπενδυτές του Reddit στρέφουν την προσοχή τους στον άργυρο

Οι τιμές του αργύρου έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και πέντε μήνες, ενώ χρήστες των κοινωνικών δικτύων καλούν και άλλους να αγοράσουν το μέταλλο, σε ένα νέο περιστατικό αλά… GameStop

Οι μετοχές ορισμένων μικρών αυστραλιανών μεταλλωρυχείων έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς μικρομεσαίοι επενδυτές προχωρούν στη μαζική αγορά τους.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Argent Minerals σκαρφάλωσε κατά 60% ενώ εκείνη της Investigator Resources κατά 47%.

Παράλληλα, ιστοσελίδες πώλησης νομισμάτων καταγράφουν άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης και έχουν αναρτήσει ενημερώσεις για πιθανές καθυστερήσεις στην παράδοση του αργύρου, λόγω του ξαφνικού τεράστιου φόρτου εργασίας τους.

Το ασήμι σημείωσε αύξηση πάνω από 10%, φτάνοντας στα $29,74 ανά ουγκιά. Πρόκειται για την υψηλότερη αξία που έχει καταγραφεί μετά τα μέσα Αυγούστου.

Οι εξελίξεις αυτές δεν προήλθαν τυχαία: Αποτελούν το πιο πρόσφατο παράδειγμα μικροεπενδυτών που αγοράζουν μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία εναντίον των οποίων έχουν ποντάρει μεγάλα χετζ φαντς της Wall Street, επιφέροντας τεράστιες απώλειες στους μεγάλους επενδυτές.

Ορισμένοι χρήστες του Subreddit Wall Street Bets υποστηρίζουν ότι η αγορά του αργύρου υπόκειται σε μεγάλη χειραγώγηση και ότι η αύξηση της αξίας του αργύρου θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα σε μεγάλες εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών.

«Σκεφτείτε τα κέρδη. Αν δεν σας νοιάζουν τα κέρδη, σκεφτείτε ότι στην πορεία θα καταστρέψετε τράπεζες όπως η JP Morgan», έγραψε ο χρήστης του Reddit, RocketBoomGo, σε μια ιδιαιτέρως δημοφιλή ανάρτηση.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τη μετοχή της GameStop, προϊόν της συνεργασίας ερασιτεχνών επενδυτών, αντιμετωπίζεται ως ένα είδος εξέγερσης εναντίον των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών.

Σε αντίθεση, όμως, με τη GameStop, που είναι μια εταιρεία λιανικής πώλησης παιχνιδιών που καταγράφει ζημίες και εναντίον της οποίας είχαν στοιχηματίσει διάφορα χετζ φαντς, το ασήμι σημείωνε άνοδο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

«Διαγράφεται μια περίεργη κατάσταση τώρα που το πλήθος του Reddit έστρεψε την προσοχή του σε ένα μεγαλύτερο ψάρι, από την άποψη ότι προσπαθούν να προκαλέσουν short squeeze στην αγορά του αργύρου», εξηγεί στο BBC ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής της εταιρείας IG Market στη Μελβούρνη.

Οι τιμές του αργύρου έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, όταν σχετικά μηνύματα άρχισαν να πλημμυρίζουν το Reddit και άλλα fora, με τους χρήστες να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο να αγοράσουν ποσότητες του μετάλλου και να ανεβάσουν την αξία του.

Όμως ο Χουσεΐν Σαγιέντ της FXTM, αναφέρει ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι τόσο απλό όσο ήταν εκείνο που αφορούσε GameStop.

«Τα ανώτατα ποσοστά της αγοράς του αργύρου βρίσκεται μεταξύ του $1,4 τρισ. και του $1,6 τρισ., σε αντίθεση με τα $1,5 δισ. της GameStop, πριν εκείνη βρεθεί στο στόχαστρο μικροεπενδυτών, ενώ μεγάλο ποσοστό της αγοράς βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίου».

Επιπλέον, προσθέτει, μιλώντας στο BBC: «Οι μικροεπενδυτές που απλώς ακολουθούν το ρεύμα και μπαίνουν αργά στο παιχνίδι, ενδέχεται να σωρεύσουν μεγάλες απώλειες και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με τις αποφάσεις τους»΄.

Τεράστιες απώλειες για τη Melvin

Η τελευταία εκτίναξη της αξίας ενός χρηματιστηριακού προϊόντος, έρχεται τη στιγμή που γίνονται εμφανές το εύρος της ζημιάς που προκάλεσε σε εταιρεία της Wall Street η… επανάσταση του Reddit.

Το χετζ φαντ Melvin Capital έχασε το 53% της αξίας του στο τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η εταιρεία έχει λάβει δεσμεύσεις χρηματοδότησης από επενδυτές μέχρι το τέλος του μήνα, γεγονός που θα επαναφέρει το κεφάλαιό της στα $8 δισ. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα παραμείνει κατά $12,5 δισ. φτωχότερο σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία είχε στοιχηματίσει ότι η μετοχή της GameStop, την οποία είχε πουλήσει για λιγότερα από $5 πριν από πέντε μήνες, θα σημείωνε περαιτέρω πτώση.

Όμως οι μικροεπενδυτές, ανταλλάσσοντας πληροφορίες στο Reddit, αγόρασαν μαζικά τις μετοχές της, ανεβάζοντας την αξία τους στα… $325 την Παρασκευή.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024