Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οκτώ βιβλία για τον Φεβρουάριο

Οκτώ βιβλία για τον Φεβρουάριο

Στην καρδιά του χειμώνα που αποδεικνύεται πάντα συντομότερος από την άνοιξη, ανθίζουν κείμενα και σκέψεις που οι ελληνικοί οίκοι φροντίζουν να μας παραδίδουν σε ελκυστικές εκδόσεις

Με κλειστά ή ανοιχτά βιβλιοπωλεία, οι άνθρωποι του βιβλίου-αυτοί που το παράγουν, αυτοί που το πωλούν και, οι σημαντικότεροι, αυτοί που το καταναλώνουν- συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους να επικοινωνούν και να ευφραίνονται μέσω της λογοτεχίας, της φιλοσοφίας, της ιστορίας και όλων εκείνων των εξαιρετικών πργαμάτων που χρειαζόμαστε να γράφουμε, να διαβάζουμε και να συζητάμε για να αντέξουμε την καθημερινότητα.

Όπως λέει και ο Philip Roth, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αντιθέσεις είναι εκείνη που χωρίζει και ενώνει τον κόσμο των άγραφων από τον κόσμο των γραμμένων πραγμάτων. Αυτά τα οκτώ βιβλία θα ομορφύνουν την σκέψη και τις μέρες μας τον μήνα Φεβρουάριο και όχι μόνο.

Η Χώρα του Λάβκραφτ

Ένα μυθιστόρημα τρόμου και σκοτεινής φαντασίας, το οποίο επιχειρεί να ανακαλύψει τους συνδέσμους ανάμεσα στη λογοτεχνία τρόμου του Χ. Λάβκραφτ και στον τρόμο του φυλετικού διαχωρισμού που βίωναν οι μαύροι της Αμερικής την εποχή της ρατσιστικής νομοθεσίας που έμεινε γνωστή ως «Νομοθεσία Τζιμ Κρόου».
Το βιβλίο, το οποίο απαρτίζεται από οκτώ ιστορίες συνδεόμενες μεταξύ τους, αποτέλεσε τη βάση της ομώνυμης επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του HBO.

Σικάγο, 1954. Όταν εξαφανίζεται ο πατέρας του, ο 22χρονος νέγρος βετεράνος του στρατού Άττικους Τάρνερ αναγκάζεται να ταξιδέψει στη Νέα Αγγλία, συνοδευόμενος από τον θείο του και την παιδική του φίλη για να τον βρουν.

«Ο Λιλίκος φορούσε Tod’s» και «Η Λιλίκα προβάρει Vera Wang»

Δύο μυθιστορήματα που θα συζητηθούν πολύ φέτος θα κυκλοφορήσουν μαζί στις 19/2. Είναι της Ανδριάνας Σακκά και οι ήρωές τους, ο Λιλίκος και η Λιλίκα, είναι βγαλμένοι από ταινία του Woody Allen ή από ελληνικό σήριαλ της δεακετίας του ’90. Τι είναι ο λιλικισμός; Υπάρχουν γυναίκες με υπερχειλίζουσα τεστοστερόνη; Πόσο γοητευτικοί τελικά είναι οι αμετανόητοι, εστέτ εργένηδες;

«Ο λιλικισμός ως ασθένεια εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις γυναίκες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους»

«Σε αντίθεση με τον γυναικείο λιλικισμό, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται άπαξ, ο αντρικός λιλικισμός έρχεται για να μείνει»

Η Τρίτη Εκδοχή

Τα είπαμε για αυτό το βιβλίο. Ατόφιο, αστυνομικό μυθιστόρημα από αυτά που διαβάζονται σε μια δυο νύχτες το πολύ, αλλά που σε αφήνουν-ή μάλλον σε αναγκάζουν γλυκά- να τα σκέφτεσαι αρκετές μέρες αφού τα διάβασες. Γραφή με αποτύπωμα. Η Μαρία Μαλανδρίνου μετά από την συνεργασία της με τον Καστανιώτη και τον Γαβριηλίδη «προσγειώνεται» στις εκδόσεις Άπαρσις και ο ήρωάς της, ο ιδιόρρυθμος Λεωνίδας Γαμπέτας, μας παρασέρνει σε αστικές περιπέτειες και σε δισεπίλυτους γρίφους.

Μπέργκαμο-Κούρβα-Πιζάνι Ρέκβιεμ

Ο Κώστας Ποντικόπουλος γράφει εξαιρετικά. Είναι μάστορας στην μικρή φόρμα, έχει ευαισθησίες που δεν συναντώνται εύκολα σε άντρες πεζογράφους και το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες. Οι εκδόσεις Εύμαρος (που έχουν ούτως ή άλλως ενδιαφέροντα αναγνώσματα) υπογράφουν και αυτή του την απόπειρα. Για το βιβλίο με τον πιο παράξενο τίτλο του κόσμου κρατήστε αυτό: «Η ώρα ήταν δέκα το βράδυ. Το Μπέργκαμο άρχιζε να συνέρχεται από την παραζάλη της προχθεσινής νίκης και σαρανταπέντε λεπτά αργότερα η Λομβαρδία κατέγραφε τον πρώτο νεκρό από τον καινούριο ιό. Το είπαν στις ειδήσεις την άλλη μέρα, αλλά πολλοί δεν έδωσαν μεγάλη σημασία.»

ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΑ

Τα τρια νέα μας βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν βρίσκονται από σημερα και στα…

Δημοσιεύτηκε από Εκδόσεις Εύμαρος – Evmaroslibro στις Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

Αξίζει να αναζητήσετε όλη την σειρά «Επιστημονικά Θέματα» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Τι είναι ,τελικά, τα γονίδια;

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης δεν μας έχουν συνηθίσει σε κάτι λιγότερο από καλά βιβλία, βιβλία που μας μαθαίνουν και μας ψυχαγωγούν δημιουργικά. «Από μόνα τους τα γονίδια δεν κάνουν τίποτε απολύτως. Αντίθετα, το DNA που κληρονομούμε από τους γονείς μας είναι αυτό που αλληλεπιδρά διαρκώς με το περιβάλλον και λειτουργεί ποικιλοτρόπως σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το βιβλίο συνοψίζει ό,τι γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε για τα γονίδια, και αναλύει ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της γενετικής έρευνας στην ανθρώπινη ζωή».

#ετοιμάζεται: «Τι είναι, τελικά, τα γονίδια;», του Κώστα Καμπουράκη. Σειρά: Επιστημονικά θέματα,…

Δημοσιεύτηκε από Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στις Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Επιστολές προς μια Νεαρή Δασκάλα

«Οι συμβουλές του Τζόναθαν Κόζολ προς τη Φραντσέσκα φανερώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κάνουν να είναι ο σοφότερος, και ο πιο τολμηρός και πιο ξεκάθαρος συγγραφέας της χώρας μας στα θέματα της εκπαίδευσης: είναι το πάθος του για τη διδασκαλία, ο σεβασμός του στις μαθήτριες και τους μαθητές, η άρνησή του να υποταχθεί στις επιταγές των γραφειοκρατών του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα και έξω από την κυβέρνηση. Αφηγείται προσωπικές ιστορίες από τη σχολική τάξη με αναζωογονητική ειλικρίνεια και μεταφέρει τον ενθουσιασμό και τη χαρά που προσφέρει η διδασκαλία ως προετοιμασία της νέας γενιάς για να μπορέσει να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο. Όλες και όλοι -γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές- θα διαπιστώσουν ότι το βιβλίο αυτό είναι μια πηγή έμπνευσης».
Howard Zinn, συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών»

Απλώς, διαβάστε το.

Το κορίτσι με το Σαλιγκάρι

Ένα βιβλίο που υπόσχεται στιγμές απόλαυσης στο ξεφύλλισμά του. Η εγγύηση των εκδόσεων Ψυχογιός δεν είναι μικρό πράγμα, άλλωστε. Ξεφυλλίστε πριν το αγοράσετε εδώ.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ έρχεται στις 4 Φεβρουαρίου και είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο με θέμα τα Μάταλα και τα…

Δημοσιεύτηκε από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ – PSICHOGIOS PUBLICATIONS στις Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024