Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εσείς θα ταΐζατε τη γάτα σας… τεχνητό κρέας ποντικού;

Εσείς θα ταΐζατε τη γάτα σας… τεχνητό κρέας ποντικού;

Μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον δύο εταιρείες αναμένεται να λανσάρουν ζωοτροφές βασισμένες σε τεχνητό κρέας

Οι κηδεμόνες κατοικίδιων, τουλάχιστον στις χώρες της Δύσης, είναι πιο πιθανό να είναι vegetarians ή vegans. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και τα ζωάκια τους, που έχουν απόλυτη ανάγκη από το κρέας για να ζήσουν και να παραμείνουν υγιή. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής η ιδέα της σύνθεσης κρέατος για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση από το μηδέν, μέσω κυτταρικών καλλιεργειών. Ανάμεσα στους οραματιστές αυτής της κατηγορίας ανήκουν και η Σάνον Φάλκονερ και ο Τζόσουα Έρετ, ιδρυτές της εταιρείας Because Animals, με έδρα τη Φιλαδέλφεια, η οποία επιχειρεί να αναπτύξει μέσω καλλιέργειας έναν από τους αγαπημένους μεζέδες των γάτων: Κρέας ποντικού.

Πώς αντλήθηκαν τα κύτταρα

Τα ποντίκια, εξάλλου, είναι εκείνα που έφεραν εξ αρχής κοντά τον άνθρωπο και τις γάτες. Τα δύο είδη ενδιαφέρονταν εξίσου για το κυνήγι των τρωκτικών που συνήθιζαν να καταστρέφουν τα αποθηκευμένα σιτηρά των πρώτων καλλιεργητών. Προκειμένου να συνδυάσουν τα αρχέγονα ένστικτα των γατών με τις σύγχρονες ανθρώπινες ευαισθησίες, οι ερευνητές του Because Animals, απομόνωσαν βλαστοκύτταρα ποντικών, τα οποία με την κατάλληλη μεταχείριση είναι ικανά να αναπαραχθούν με εκρηκτικούς ρυθμούς. Τα κύτταρα, που έχουν παρθεί μέσω βιοψίας από το δέρμα ενός κατάλληλου τρωκτικού και έχουν πολλαπλασιαστεί, απέδωσαν ένα αποτέλεσμα που η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.

Και αν οι κηδεμόνες των γατών ανησυχήσουν ότι έστω και ένα ποντίκι έγινε αντικείμενο βασανιστηρίων προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, η εταιρεία πασχίζει να ξεκαθαρίσει ότι ο δωρητής των κυττάρων εξακολουθεί να ζει με έναν από τους επιστήμονες σε ένα «πολυτελές ποντικόσπιτο». Πρόκειται για μια σοφή και διπλωματική κίνηση. Μια από τις ανταγωνίστριες εταιρείες της Because Animals, η Wild Earth με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που επεξεργαζόταν αντίστοιχες μεθόδους παραγωγής γατοτροφών από καλλιέργειες κυττάρων πολιτών, επέλεξαν να αποσυρθούν από τον ανταγωνισμό εξαιτίας των εχθρικών αντιδράσεων που προέκυψαν από την παρανόηση μερίδας των πολιτών ότι τρωκτικά εργαστηρίου θα θανατώνονταν στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής.

Τουλάχιστον δύο εταιρείες ετοιμάζονται για… vegan ζωοτροφές

Η Wild Earth έχει πλέον υποχωρήσει σε ασφαλές έδαφος. Σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς τεχνητού κρέατος, εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τροφών από κύτταρα ψαριών και πουλερικών. Σχεδιάζει, επίσης μέχρι το τέλος του έτους, να λανσάρει προϊόντα που έχουν παραχθεί από την ανάμειξη των αποτελεσμάτων των προσπαθειών της με ήδη υπάρχουσες vegan ζωοτροφές.

Μια Τρίτη εταιρεία, η Bond Pet Foods με έδρα το Μπούλντερ του Κολοράντο, αναπτύσσει μια συνταγή που απέχει ακόμη περισσότερο από τις συμβατικές ζωοτροφές. Όμως αντί να αναπτύσσει τα δικά της κύτταρα, εισάγει γονίδια διατροφικά σημαντικών πρωτεϊνών του κοτόπουλου σε κύτταρα μαγιάς. Αυτά αναπαράγονται ταχύτερα σε σχέση με τα κύτταρα των κοτόπουλων, επιτρέποντας στην Bond να ελπίζει ότι θα έχει καταφέρει να διοχετεύσει vegan σκυλοτροφές στην αγορά μέχρι το 2023.

Όσον αφορά την επίδρασή τους στο περιβάλλον, η Δρ. Φάλκονερ υποστηρίζει ότι ένα κιλό τεχνητού κρέατος παράγει μόλις 1,7 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με τα 27 κιλά που αναλογούν στην ίδια ποσότητα βοδινού κρέατος. Η καλλιέργεια κυττάρων απαιτεί επίσης εξαιρετικά χαμηλότερες ποσότητες νερού και γης σε σχέση με την κτηνοτροφία.

Η μετατροπή κυττάρων καλλιέργειας σε ζωοτροφή είναι μια έξυπνη ιδέα για λόγους που υπερβαίνουν τις ευαισθησίες των κηδεμόνων κατοικίδιων. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα δεν γκρινιάζουν για την όψη του φαγητού τους. Και, ας μην γελιόμαστε, ήδη καταναλώνουν ξηρά τροφή σε κυβάκια και υγρή τροφή σε μορφή που σίγουρα δεν θα άνοιγε τη δική μας όρεξη. Είναι ευκολότερο να μετατρέψεις τα κύτταρα των καλλιεργειών σε ένα προϊόν με τέτοια όψη, παρά σε κάτι που να θυμίζει ζουμερές μπριζόλες ή παϊδάκια. Οι ιδιοκτήτες, πάντως, της Bond Pet Foods υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη προσφέρει τις πρώτες εκδοχές των προϊόντων τους στα δικά τους κατοικίδια, ενώ ένας εκ των ιδιοκτητών της Wild Earth έχει δηλώσει πρόθυμος να… δοκιμάσει και ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Economist

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024