Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάν’ το όπως ο Μπέρνι Σάντερς στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Κάν’ το όπως ο Μπέρνι Σάντερς στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Η εικόνα του ηλικιωμένου αριστερού γερουσιαστή του Βερμόντ από την ορκωμοσία του Μπάιντεν έγινε meme και κατέκλυσε το Internet. Ο ίδιος όμως όχι μόνο δεν θύμωσε, αλλά με την αντίδρασή του θύμισε γιατί οι περισσότεροι οπαδοί του είναι νέοι με όνειρα για ένα καλύτερο αύριο

Διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δεν μπορεί να μην σκεφτόταν, κατά την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ότι θα μπορούσε να βρίσκεται εκείνος στη θέση του. Ο υπόλοιπος κόσμος, βέβαια, σκεφτόταν κάτι άλλο. Η εικόνα του 79χρονου γερουσιαστή του Βερμόντ με το μπουφάν και τα μεγάλα γάντια να καθεται εν μέσω όλων των καλοντυμένων προσκεκλημένων έκανε αστραπιαία τον γύρο του κόσμου και με photoshop εντέθηκε σε κάθε είδους φωτογραφία και περίσταση: από τη Συμφωνία της Γιάλτας έως τον «Χάρι Πότερ» και από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» έως τις κερκίδες του θεάτρου της Επιδαύρου, περιμένοντας να ανοίξουν τα θέατρα και αγγίζοντας το χέρι του Θεού στην Καπέλα Σιξτίνα.

Ο Μπέρνι Σάντερς, ο πιο αριστερός υποψήφιος για την προεδρία στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ένας αυτοαποκαλούμενος «σοσιαλιστής», με το μπεζ παρκά του, χέρια και πόδια σταυρωμένα και τηρώντας τις απαιτούμενες, από την πανδημία, αποστάσεις, με τα λευκά και καφέ γάντια του, έγινε μια φιγούρα, ένα meme που μπήκε σε προσωπικούς λογαριασμούς και ιστορικές φωτογραφίες. Kάτι οικείο εν μέσω μιας πομπώδους τελετής. Κάτι ζεστό εκεί όπου άλλοι θυσίασαν την άνεση προς χάριν της εντυπωσιακής εμφάνισης.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν ακόμα ο Σάντερς βρισκόταν στην τελετή. Η τραγουδίστρια Ντιόν Γουόργουικ του έγραψε στο Twitter: «Είσαι ο μόνος που δείχνει ζεστός». Ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Ουίτφορντ έγραψε: «Ενας από τους λόγους που ο κόσμος αγαπά @SenSanders είναι ότι ξέρουν πως θα είχε φορέσει ακριβώς τα ίδια ακόμα και εάν ορκιζόταν εκείνος πρόεδρος». Λίγο αργότερα δημοσιογράφος του CBS τον ρώτησε για τα ρούχα του: «Στο Βερμόντ», απάντησε, «κάτι ξέρουμε από κρύο. Και δεν μας νοιάζει τόσο πολύ η μόδα. Εκείνο που θέλουμε είναι να νιώθουμε ζεστοί».

Δεν έμεινε όμως μόνο στο αστείο της υπόθεσης. Σε μια κίνηση εντυπωσιακού real-time μάρκετινγκ, το επιτελείο του είχε την ιδέα να πάρει τη φωτογραφία, να τη βάλει σε φούτερ και να αρχίσει να το πουλά στο διαδικτυακό κατάστημα της (πρώην) υποψηφιότητάς του για τον Λευκό Οίκο έναντι 45 δολαρίων. Τα φούτερ, που είναι φτιαγμένο από βιολογικό βαμβάκι, έγιναν ανάρπαστα. Ενας τρόπος να είναι αποτελεσματική η σύγχρονη πολιτική, σχολιάζουν αναλυτές. Πώς; «Οχι μόνο διασκεδάζουμε αλλά με τα χρήματα που συγκεντρώνονται, ελπίζω γύρω στα δύο εκατομμύρια δολάρια», λέει ο Μπέρνι Σάντερς, «θα χρηματοδοτήσουμε προγράμματα όπως το Meals on Wheels που παρέχουν φαγητό σε ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα». Ισως, λένε κάποιοι, είναι μια κίνηση ματ ενός αριστερού πολιτικού που εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της ζήτησης, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, για να ευνοήσει κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν.

Θέλουν όλοι γάντια

Το επόμενο ερώτημα που πλημμύρισε τα social media ήταν: «Πού μπορώ να αγοράσω τέτοια γάντια;». Τα έφτιαξε η Τζεν Ελις, δασκάλα της Β’ Δημοτικού σε μια πόλη του Βερμόντ και τα χάρισε στον Μπέρνι. Είναι μονοκόμματα γάντια, δεν έχουν δηλαδή δάχτυλα και τα έπλεξε έτσι επειδή πιστεύει ακράδαντα, όπως εξομολoγήθηκε στη «Washington Post», ότι «τα δάχτυλα πρέπει να είναι μαζί για να τρίβονται και να κρατάνε τα χέρια ζεστά, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα μονοκόμματα γάντια. Στα άλλα γάντια δεν γίνεται». Η Ελις και μια φίλη της τα φτιάχνουν ως χόμπι εδώ και χρόνια. Κόβει μάλλινα πουλόβερ που δεν χρησιμοποιεί πια και τα ράβει σε διάφορους συνδυασμούς στη ραπτική μηχανή που της άφησε η μητέρα της. Μετά περνά στις άκρες ρέλι από ανακυκλωμένο πλαστικό. Δεν τα πουλάνε, αλλά τα χαρίζουν σε φίλους και γνωστούς. Η Ελις θαυμάζει τον Σάντερς: «Ως δασκάλα δημοτικού σχολείου επικροτώ τα όσα λέει για σβήσιμο των φοιτητικών δανείων και τη δωρεάν εκπαίδευση, καθώς και πολλές άλλες προτάσεις του». Οταν εκείνος λοιπόν έχασε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία από τον Μπάιντεν, η Ελις θέλησε να του στείλει ένα ζευγάρι τέτοια γάντια και του τα έστειλε.

Ο Μπέρνι Σάντερς τα φόρεσε στα τέλη του 2019 σε προεκλογικές εμφανίσεις. Μάλιστα σε μια στάση στο Πίτσμπεργκ, ενώ μιλούσε με εργαζόμενη σε ιατρικό κέντρο, εκείνη του παραπονέθηκε ότι τα χέρια της είναι πάντα παγωμένα. Της τα έδωσε επιτόπου. Η Ελις το διάβασε στις εφημερίδες και αμέσως έφτιαξε άλλα 10 ζευγάρια και τα έστειλε στο επιτελείο του Μπέρνι. Και να τώρα που επανεμφανίστηκαν σε μια από τις πιο σημαντικές τελετές της εποχής; «Γύρω του οι άνθρωποι φορούσαν πανάκριβα ρούχα και εκείνος εμφανίστηκε με τα γάντια μου» λέει συγκινημένη η δημιουργός των γαντιών, η οποία τώρα δέχεται εκατοντάδες παραγγελίες.

Πώς τα κατάφερε ο Μπέρνι Σάντερς όλα αυτά; Ισως διότι εκείνοι που κυρίως τον στήριξαν στην προεκλογική εκστρατεία ήταν νέοι, φοιτητές με οράματα για καλύτερο κοινωνικό κράτος και άμεση πρόσβαση στα social media. Αυτή τους τη δεξιότητα χρησιμοποίησαν τώρα αναδεικνύοντας σε ένα από τα πιο δημοφιλή meme των τελευταίων ετών τον ηλικιωμένο γερουσιαστή. Και έτσι ξαφνικά ο Μπέρνι Σάντερς και τα γάντια του διέτρεξαν όλη τη σύγχρονη ιστορία μέσα από τις αναπάντεχες ενθέσεις της φωτογραφίας του. Δείγμα των καιρών…

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024