Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στεφανάδης στο in.gr: Ανατροπή στην αντιμετώπιση του κοροναϊού φέρνει η κολχικίνη – Να περιμένουμε αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Στεφανάδης στο in.gr: Ανατροπή στην αντιμετώπιση του κοροναϊού φέρνει η κολχικίνη – Να περιμένουμε αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Ο καθηγητής καρδιολογίας αποκάλυψε πως έρχεται νέα ελληνική μελέτη για τη χρήση του φαρμάκου στη χώρα μας.

Ανατροπή στην αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η αποτελεσματικότητα της χορήγησης της κολχικίνης σε ασθενείς με κοροναϊό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Καρδιολογίας, Χριστόδουλο Στεφανάδη, ο οποίος αποτέλεσε και επιβλέπων ερευνητής στην πολυκεντρική μελέτη «GRECCO-19», η οποία και άνοιξε τον δρόμο ώστε το συγκεκριμένο φάρμακο να μπει στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο κ. Στεφανάδης μιλώντας στο in.gr κατέστησε σαφές πως η χρήση της κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς θα αποσυμφορήσει σημαντικά το ΕΣΥ, καθώς θα μειωθούν οι εισαγωγές ασθενών, αλλά και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται διασωλήνωση.

Μάλιστα αποκάλυψε πως στην Ελλάδα θα ξεκινήσει μία δεύτερη μελέτη με σκοπό να καταγραφεί η εξέλιξη που έχουν οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν κολχικίνη στη χώρα μας.

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας σχολιάζοντας τις ουρές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη έξω από φαρμακεία με ηλικιωμένους να επιχειρούν να προμηθευτούν το φθηνό φάρμακο ακόμη και χωρίς ιατρική συνταγή, τόνισε πως η κολχικίνη χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως έχει προληπτική δράση.

«Οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητάνε κολχικίνη στα φαρμακεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάδης.

Τέλος όσον αφορά την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, αλλά και τους φόβους για τρίτο κύμα και μεταλλάξεις, ο γνωστός καθηγητής Καρδιολογίας δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.

Ο καθηγητής τονίζει πως ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενώ διευκρίνισε πως η κολχικίνη θα καταστήσει δυνατή την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου, οι οποίες αρκετές φορές είναι καταστροφικές.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ. Στεφανάδης επισήμανε πως τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη, ενώ εκτίμησε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καλύτεροι.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Καθηγητή Καρδιολογίας, Χριστόδουλο Στεφανάδη στο in.gr:

Κύριε Στεφανάδη, πώς μεταφράζεται η χορήγηση κολχικίνης για το ΕΣΥ. Να περιμένουμε μείωση σε νοσηλείες και διασωληνώσεις;

Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19, με τα πρόσφατα δεδομένα, αποτελεί ανατροπή στην αντιμετώπιση της νόσου. Η κολχικίνη είναι ένα παλαιό φάρμακο στη χρήση της Ιατρικής, άνω των εκατό ετών. Έχει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία του μεσογειακού πυρετού, της ουρικής αθρίτιδας, της περικαρδίτιδας. Ακόμα, χρησιμοποιείται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδιού και σε ορισμένες αρρυθμίες.

Η ερευνητική μας ομάδα ασχολείται με τη μελέτη του φαρμάκου την τελευταία δεκαετία, τόσο σε πειραματικό, όσο σε κλινικό επίπεδο, και έχει προβεί σε πολλές δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Το προηγούμενο έτος, οργανώσαμε και εκτελέσαμε ένα ερευνητικό πρωτόκολλο, την πολυκεντρική μελέτη «GRECCO-19», για να δούμε εάν η κολχικίνη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση νοσοκομειακών ασθενών με Covid-19.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 26 κέντρα σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Κύριος ερευνητής ήταν ο καθηγητής Σπύρος Δευτεραίος και εγώ ο επιβλέπων ερευνητής. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο καθηγητής Γ. Γιαννόπουλος, ο καθηγητής Γ. Σιάσος, ο ερευνητής-καρδιολόγος Δ. Βραχάτης και πολλά από τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Από τη μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, είδαμε, για πρώτη φορά διεθνώς, ότι η κολχικίνη βελτιώνει την πρόγνωση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19. Ακολούθησε μεγάλη πολυκεντρική μελέτη από τον Καναδά, όπου οι ερευνητές χορήγησαν την κολχικίνη σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19. Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης (σε 4.160 ασθενείς), τα οποία ήταν εξαιρετικά ευνοϊκά: μείωση θνητότητος 44%, μείωση ανάγκης διασωλήνωσης ασθενών κατά 50%, και μείωση ανάγκης νοσηλείας σε νοσοκομείο κατά 25%.

Επομένως, είναι σαφές ότι η χρήση κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς θα αποσυμφορήσει σημαντικά το ΕΣΥ, αφού θα μειωθούν οι εισαγωγές ασθενών. Επιπρόσθετα, όπως προαναφέρθηκε, με τη χρήση του φαρμάκου θα μειωθεί και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται διασωλήνωση.

Θα υπάρξει κάποια έρευνα από εδώ και στο εξής σε όσους Έλληνες πολίτες έλαβαν ή θα λάβουν κολχικίνη ώστε να έχουμε και αποτελέσματα για την δράση της στη χώρα μας;

Ήδη έχουμε οργανώσει πρωτόκολλο μελέτης, ώστε να δούμε την εξέλιξη ασθενών που θα λαμβάνουν κολχικίνη εξωνοσοκομειακά στη χώρα μας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η δράση της κολχικίνης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα ή πολύ μικρότερο απ΄ όσο περιμένατε;

Η απάντηση είναι όχι. Η κολχικίνη δίδεται σε όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών, και σε ηλικίες από 18 έως 60, σε όσους έχουν τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα που επιβαρύνει την πρόγνωση(καρδιοπάθειες, βρογχικό άσθμα, υπέρταση, ζαχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κ.α.). Επομένως, η χρήση κολχικίνης επιβάλλεται, εκτός πολύ λίγο περιπτώσεων δυσανεξίας ή αντένδειξης χρήσης του φαρμάκου.

Δεκάδες ηλικιωμένοι επισκέφτηκαν φαρμακεία της Θεσσαλονίκης ώστε να προμηθευτούν κολχικίνη, χωρίς να έχουν καν συνταγή γιατρού. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν αυτοί οι άνθρωποι και γιατί η χρήση της δεν αποτελεί πανάκεια;

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η κολχικίνη σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19 χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και ιατρική παρακολούθηση. Δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι τώρα ότι έχει προληπτική δράση. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να ζητάνε κολχικίνη στα φαρμακεία.

Υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο (ευρέως γνωστό ή όχι) που είναι υπό μελέτη, για τυχόν ευεργετικές δράσεις έναντι του κοροναϊού ή των συνεπειών του;

Πολλά φάρμακα έχουν δοκιμαστεί ή δοκιμάζονται με αποτελέσματα αμφιλεγόμενα και σε ορισμένες περιπτώσεις θετικά. Τα αποτελέσματα όμως που έδειξε η Καναδική μελέτη για την κολχικίνη δεν έχουν δημοσιευθεί για κανένα άλλο φάρμακο.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας; Εκφράζονται φόβοι για τρίτο κύμα και για το ενδεχόμενο οι μεταλλάξεις να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Τι εκτιμάτε για τους επόμενους μήνες;

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τους εξής λόγους: Πρώτον, ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τα αποτελεσματικά εμβόλια, που έχουν εισαχθεί στην κλινική πράξη, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και προβλέπεται έως την αρχή του θέρους να έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας στην κοινότητα και να υποχωρήσει ραγδαία η επιδημία.

Δεύτερον, η χρησιμοποίηση φαρμάκων, όπως η κολχικίνη, θα καταστήσει δυνατή την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου, οι οποίες αρκετές φορές είναι καταστροφικές.

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, αυτές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην οικογένεια των κορονοϊών, και, επομένως, και σε αυτόν που προκαλεί τον Covid-19. Τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται ότι καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Σε κάθε περίπτωση η εξελιγμένη τεχνολογία παρασκευής εμβολίων μπορεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα να κατασκευάσει εμβόλια που να καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού που προκύπτουν από τις μεταλλάξεις.

Οι επόμενοι μήνες, επομένως, εκτιμώ ότι θα είναι καλύτεροι.

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Στεφανάδης

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης γεννήθηκε το 1947 στην Ικαρία και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1971. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Καρδιολογία, στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978), και στη συνέχεια έλαβε διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή Αθηνών (1981).

Είναι καθηγητής Καρδιολογίας από το 2008 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, την περίοδο από το 2003 έως το 2007. Από το 2007 έως το 2011, διετέλεσε πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ τις περιόδους 1997-1997 και 2007-2009 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας) από το 2005-2009.

Επίσης χρημάτισε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής από το 2014-2015. Από το 1995 έως και σήμερα παραμένει Μέλος του Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Πλέον είναι καθηγητής Καρδιολογίας στα Πανεπιστήμια Έμορυ (Ατλάντα) και Γέιλ στις ΗΠΑ (2014-).

Έρευνα

Σε μια από τις αρκετές ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός τουλάχιστον δέκα πρωτότυπων καρδιακών καθετήρων οι οποίου χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες. Στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του ανέπτυξε την τεχνική της ανάδρομης μη διαφραγματικής βαλβιδοπλαστικής της μιτροειδούς, μπαλονιού βαλβιδοπλαστικής το οποίο χρησιμοποιήθηκε διεθνώς για την επεμβατική θεραπεία της μιτροειδούς βαλβίδικής στένωσης. Ακόμη, εισήγαγε την ιδέα της κάλυψης των μεταλλικών ναρθηκών μη θρομβωτικού υλικού και ανέπτυξε καλυμμένους νάρθηκες από αυτόλογα αγγεiακά (αρτηρίες ή φλέβες) μοσχεύματα.

Στη συνέχεια, μελέτησε τις ελαστικές ιδιότητες της αόρτης και τη λειτουργία του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Μεγάλο μέρος των ερευνητικών του προσπαθειών αφιερώθηκε στις πειραματικές και κλινικές μελέτες της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, όπως ο υπολογισμός της θερμικής ανομοιογένειας των ανθρώπινων αθηροσκληρωτικών πλακών με τη χρήση ειδικού καθετήρα με θερμική αντίσταση στην άκρη του και η εξέλιξη και εφαρμογή του νάρθηκα έκλυσης μπεβασιζουμπάμπης για την αναστολή της ανάπτυξης μικροαγγείων σε ασταθείς αθηροσκληρωτικές πλάκες.

Πρόσφατα εργάστηκε στις επεμβατικές μεθόδους θεραπείας της ανθεκτικής υπέρτασης με καινοτόμες τεχνικές απονεύρωσης των νεφρικών αρτηριών (χημική απονεύρωση). Παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε πάνω από 3.500 περιλήψεις επιστημονικών συνεδρίων και έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Βραβεύσεις

Του απονεμήθηκε ο τίτλος «Elite Reviewer» από το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC) ως αναγνώριση της όλης συνεισφοράς του σε επιστημονικές δημοσιεύσεις (2005) ενώ το διεθνές περιοδικό Clinical Cardiology (Κλινική Καρδιολογία) του αφιέρωσε ειδικό άρθρο σε τεύχος του 2007.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας του απένειμε το Βραβείο Simon Dack’s (2011), το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στον επιστήμονα με την πιο σημαντική συνεισφορά σε επιστημονικά περιοδικά του Κολλεγίου (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).

Δημοσιεύσεις

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 1685 επιστημονικά άρθρα σε ιατρικά περιοδικά. Ο δείκτης h για αυτές τις δημοσιεύσεις είναι 118.Έχει επιμεληθεί 6 ιατρικά συγγράματα διεθνούς δημοσίευσης και έχει γράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα. Είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Ελληνική Καρδιολογία», και μέλος της συντακτικών ομάδων άλλων επιστημονικών περιοδικών. Section Editor στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology και μέλος συντακτικών ομάδων άλλων επιστημονικών περιοδικών. Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Journal Clinical Diagnosis Research (Jan 2015) είναι ο ερευνητής με τις περισσότερες πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες τα τελευταία 20 χρόνια

Πολιτική σταδιοδρομία

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια της Σάμου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024