Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ κατά AstraZeneca : Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις για τα εμβόλια, έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι έγινε

ΕΕ κατά AstraZeneca : Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις για τα εμβόλια, έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι έγινε

Μαίνεται ο «πόλεμος» των εμβολίων - Για βαθιά δυσαρέσκεια μίλησε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου .

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

EE και AstraZeneca αναμένεται να έχουν συνομιλίες τελικά σήμερα στις 19:30 ώρα Ελλάδας, μετά από την παραλίγο ακύρωσή τους.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή. Είχε προηγηθεί μια «εκρηκτική» συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot την Τρίτη το βράδυ, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση, αλλά μάλλον μια «καλύτερη προσπάθεια» για να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Εμβόλια κατευθείαν από τα βρετανικά εργοστάσια απαιτεί η Ε.Ε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον αξιωματούχος της Ε.Ε σε δηλώσεις του που μετέδωσαν οι Financial Times ανέφερε: «Στο συμβόλαιο, από τα τέσσερα εργοστάσια, δύο βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα πρέπει να μας βοηθήσουν να λάβουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε».

Δεύτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εκ μέρους της AstraZeneca «απαράδεκτες», λέγοντας ότι η εταιρία ουσιαστικά δεσμεύεται πλέον να παραδώσει μόνο το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που ανέμενε η Ε.Ε στους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Λετονία: Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παραβίαση συμβολαίου

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί.

Ο  υπουργός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας, όπως μετέδωσε η λετονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Delfi.

Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρία.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους συμφωνηθέντες στόχους για την προμήθεια των εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024