Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο AstraZeneca : Η εταιρεία υπαναχωρεί και σπεύδει σε συνάντηση με την ΕΕ

Εμβόλιο AstraZeneca : Η εταιρεία υπαναχωρεί και σπεύδει σε συνάντηση με την ΕΕ

Οργή στις Βρυξέλλες για τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να παραδώσει εμβόλια

Διαψεύδοντας τα ρεπορτάζ που ήθελαν την εταιρεία να αρνείται να συνομιλήσει με εκπροσώπους της Κομισιόν, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε τελικά ότι θα προσέλθει την Τετάρτη στη συνάντηση με θέμα τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη.

O διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σαριό άναψε φωτιές με τις δηλώσεις του (Reuters)

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το Politico, η επίμαχη συνάντηση είχε ακυρωθεί μετά τη συνέντευξη-βόμβα του CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σαριό, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη βάση συμβολαίου να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Οπως αναφέρει η Κομισιόν η εταιρεία έχει πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά παράλληλα υπέγραψε συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

ΕΕ: Οι συμφωνίες των συμβολαίων πρέπει να τηρηθούν – Έχουμε επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρία

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ χτες τόνισε σε μήνυμά της πως «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη-μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε στον  διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca ότι αναμένει από την εταιρεία να μείνει πιστή στη συμφωνία της.

«Υπενθύμισε στον κ. Σοριοτ ότι η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρεία ακριβώς για να εξασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί, ακόμη και πριν από την έγκριση υπό όρους του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», είπε.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024