Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 μπορεί να χορηγείται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως και έξι εβδομάδες μετά την πρώτη, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί στην ΕΕ και άλλες χώρες, όχι όμως και από τον ΠΟΥ, του οποίου η αξιολόγηση αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αντίθετα ο ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει στην επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις με διαφορά 28 μερών, ανέφεραν όμως πως η δεύτερη ένεση μπορεί «να αναβληθεί ως και για 42 ημέρες», εφόσον συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, όπως έξαρση της Covid-19 σε χώρες με ελλείψεις εμβολίων.

Πάντως ο ΠΟΥ δεν συνιστά να μειωθεί η δόση στο μισό, όπως είχαν προτείνει ορισμένοι επιστήμονες.

Ακόμα, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ δεν συνιστούν τη χορήγηση του εμβολίου σε εγκύους.

Εξαιρέσεις επιτρέπονται αν τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή για το υγειονομικό προσωπικό που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μολυνθεί.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν επίσης να εμβολιάζονται και οι γυναίκες που θηλάζουν και ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό.

Υπογραμμίζουν επίσης πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 συνιστάται ανεξαρτήτως αν κάποιος είχε προηγουμένως μολυνθεί, είτε είχε εμφανίσει συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικός.

Όχι προτεραιότητα στους ταξιδιώτες

Αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια, οι ειδικοί του ΠΟΥ επανέλαβαν τη θέση τους του Ιανουαρίου, παρόλο που αυξάνεται η πίεση για την καθιέρωση «διαβατηρίων εμβολιασμού».

«Κατά την τρέχουσα περίοδο που η προσφορά εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, και ο κατά προτίμηση εμβολιασμός των διεθνών ταξιδιωτών θα αντέβαινε στην αρχή της ισότητας», αναφέρει στις συστάσεις της η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE).

«Γι’ αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο της μετάδοσης, ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτή τη στιγμή τον εμβολιασμό των ταξιδιωτών κατά της Covid-19», προσθέτουν, αναφέροντας πως η σύσταση αυτή θα επανεξετασθεί στο βαθμό που η προσφορά εμβολίων θα αυξηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr