Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει χρηματικό έπαθλο 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποια ομάδα παρουσιάσει μια «καλύτερη» τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ιδέα των συστημάτων κατακράτησης του CO2 προωθείται εδώ και καιρό ως μέσο για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, μέχρι σήμερα όμως η πρόοδος είναι περιορισμένη. Φίλτρα που κατακρατούν τις εκπομπές καυσαερίων εγκαθίστανται σε όλο και περισσότερα εργοστάσια, ωστόσο τα συστήματα που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα θεωρούνται ακόμα μη βιώσιμα από οικονομική άποψη.

Παρόλα αυτά, οι τεχνολογίες κατακράτησης και αποθήκευσης άνθρακα, γνωστές ως CCS, περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΗΕ με τα εργαλεία αντιμετώπισης της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε πέρυσι ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Προσφέρω 100 εκατ. δολάρια ως βραβείο για την καλύτερη τεχνολογία κατακράτησης άνθρακα» έγραψε ο Μασκ στο Twitter. «Λεπτομέρειες την ερχόμενη εβδομάδα» πρόσθεσε σε επόμενη ανάρτηση.

Μέχρι στιγμής η Tesla δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλιο.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα στο πλαίσιο του σαρωτικού σχεδίου του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας θέρμανσης.

Την Πέμπτη διόρισε την Τζένιφερ Γουίλκοξ, ειδικό στις τεχνολογίες κατακράτησης άνθρακα, υφυπουργό αρμόδια για τα ορυκτά καύσιμα στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr